TIRAŞ ÖNCESİ HAZIRLIK NASIL OLMALI: YÜZÜNÜZÜ 3 ADIMDA ISLAK TIRAŞA HAZIRLAYIN

TIRAŞ ÖNCESİ HAZIRLIK NASIL OLMALI: YÜZÜNÜZÜ 3 ADIMDA ISLAK TIRAŞA HAZIRLAYIN - Mühle Tıraş Kültürü
Doğru ve keyifli bir ıslak tıraş söz konusu olduğunda hepimiz kullandığımız ekipmanlara odaklanırız. En iyi tıraş makinesi ya da en iyi tıraş fırçası arayışına gireriz. Mesela en çok aldığımız sorulardan biri yakın tıraş veren tıraş makinesi tavsiyesidir. Kullanıcılarımıza her zaman deriz ki; evet yakın tıraş veren bir tıraş makinesi ile sinek kaydı tıraş olmanız elbette mümkün, ancak tıraşın tüm adımlarını doğru şekilde uygularsanız, bunu daha kolay ve sorunsuz yapabilirsiniz. Seçilen tıraş makinesi ya da tıraş fırçası kadar tıraşın ön ve sonrası adımları ve uygulanan teknik de önemlidir. Unutulmaması gereken şey tıraşın birkaç önemli basamaktan oluştuğu ve bir bütün olduğudur. İlk aşama olan tıraş öncesi hazırlık nasıl olmalı sorusunun cevabı için yazımızı okuyun.


Tıraş Öncesi Hazırlık Neden Önemli?

Tıraşın ilk ve en önemli basamağı tıraş öncesi hazırlıktır. İyi bir hazırlık, devamında konforlu ve sorunsuz bir tıraşı getirir. Kısacası nasıl başlarsanız öyle sonlanır diyebiliriz.

Tıraş öncesi hazırlık:

  • Cildinizi ve sakallarınızı yumuşatarak kılların gevşemesini sağlar.
  • Cilt yüzeyindeki ölü deriyi uzaklaştırarak jiletin sakalla ideal ortamda buluşmasını sağlar.
  • Sakalları kaldırarak tıraşa hazırlar.
  • Jiletin cilt yüzeyinde rahat kaymasını sağlar.
  • Tıraş sonrası tahriş, kızarıklık gibi yaşanabilecek rahatsızlıkları minimize eder.  

Yani kısaca, cildinizi tıraşa hazırladığınızda sakallarınıza tıraş olacağınızın sinyalini verir, hazırlıksız yakalanarak size tepki vermesini engellemiş olursunuz.

Yakın ve konforlu bir tıraşın ön şartı iyi bir ön hazırlıktır.

Adım 1: Duştan sonra tıraş olmak, buhar sayesinde yumuşayan cildiniz ve sakallarınız tıraşa daha kolay hazırlamanızı sağlar. Cildinizi temizleyin ve ardından ılık su ile durulayın. Bu sayede cildiniz ve sakallarınız bünyesine su alarak yumuşar ve gevşer.

Eğer hassas bir cilde sahipseniz, duş sonrası yumuşayan ve gevşeyen cildiniz tıraşa daha fazla tepki verir. Hassas cilde sahip kişilerin duş sonrası tıraş olmaması, yaşayabilecekleri sıkıntıları minimize eder.

Adım 2: Tıraş fırçası ile sadece sabun ya da kremden elde edeceğiniz iyi bir köpük hazırlayın. Fırça ile tasta hazırlanan köpük, yüzde hazırlanan köpükten daha zengindir. Burada önemli olan nokta: Hazır jeller ya da tıraş köpükleri yerine tıraş sabunu tıraş kremi kullanmaktır ( Nedenini öğrenmek için tıklayın). Köpükte çok fazla baloncuk varsa veya fırçadan akıyorsa biraz daha sabun ya da krem ekleyerek köpürtmeye devam edin. Eğer yapışkan bir haldeyse birkaç damla su ile kıvamını açın. İyi bir tıraş köpüğü kremsi kıvamda olmalı, az kabarcıklı ve beyaz renkte olmalıdır. Tıraş fırçasından damlama yapmamalıdır.

Adım 3: Köpüğü tıraş fırçası yardımıyla cildinize uygulamaya başlayın. Dairesel hareketlerle köpüğü sürerek kıllarınızı yumuşatın ve kaldırın. Bu işlem aynı zamanda batık-kıl dönmesi gibi cilt sorunlarını önlerken, fırçanın kılları cilt yüzeyindeki ölü deriyi de nazikçe soyarak uzaklaştırır. Cildinize sürdüğünüz köpük, aynı zamanda jiletin ciltte rahatça kaymasını sağlar. ( Daha detaylı bilgi için tıklayın: Neden tıraş fırçası? )

Tıraş köpüğü, sabun ile tasta ya da krem ile doğrudan yüzde hazırlanabilir. Bu yüzden tıraş fırçasız da tıraşa hazırlanmak mümkündür. Ancak tıraş fırçası hazırlık aşamasının en temel elementidir ve tıraş sorunlarını büyük ölçüde engeller. Çoğu kullanıcı sadece tıraş bıçağını değiştirerek tüm tıraş problemlerinden kurtulacağını sanır, ancak tıraş konforuna asıl katkı sağlayan element, hazırlık aşamasıdır ve fırça ile yapılan hazırlıktır. Neden tıraş fırçası başlıklı yazımızı okuyarak daha detaylı bilgi alabilir ya da tıraş fırçası seçimi başlıklı yazımızı okuyarak kendinize hemen bir fırça edinebilirsiniz. 

Eğer cildiniz fırça hareketlerine tepki veriyorsa, hassas bir cilde sahipseniz:

  • Yüzde köpürtme yerine tasta köpürtme yapın.
  • Fırça kıllarının yüzünüzde batma yapmaması önemlidir. Kıllar batıyorsa, boz porsuk ya da sentetik gibi daha yumuşak kıllı fırçaları tercih etmelisiniz. 
  • Yüzde dairesel hareketler yerine ileri - geri (badana) hareketleri ile yaşayacağınız hassasiyeti önleyebilirsiniz. 


Cildiniz artık tıraşa hazır. Tıraş bıçağınız ya da klasik tıraş makineniz ile tıraş olmaya başlayabilirsiniz.

RELATED ARTICLES