Doğru Tıraş Fırçası Nasıl Seçilir?

Doğru Tıraş Fırçası Nasıl Seçilir?

Tıraş fırçası, tıraşın ana elementlerinden biri. Tahrişsiz ve sorunsuz bir tıraş için, tıraş fırçası kullanımı cildi tıraşa hazırlarken, tıraş esnasında ya da sonrasında ortaya çıkabilecek problemleri minimize eder. Aynı zamanda tıraş performansınızda hem nicelik (performans, keyif gibi) hem de nitelik (zaman) anlamında size kazanç sağlar. Neden bir tıraş fırçası edinmeniz gerektiği hakkında soru işaretleriniz varsa, daha detaylı bilgi için lütfen önce burayı okuyun: Neden Tıraş Fırçası?

Peki, tıraş fırçası kullanmaya karar verdiniz ancak onlarca kıl çeşidi, farklı farklı renk ve boyutlar varken hangisini seçeceğinizi bilmiyorsunuz.

Bir ürün alırken, elbette belirli kriterleriniz ve sınırlarınız olmalıdır. Bu karar aşamasına da daha net gelmenizi sağlar. Tıraş fırçası satın almak istediğinizde bu parametreleri belirlerken, öncelikle bazı bilgilere sahip olmalısınız. Burada size doğru bilinen yanlışları ve hangi noktalardan ilerlemenizin faydalı olacağını açıklayacağız. 

Fırça Seçimini Etkileyen Karar Parametreleri

 

Bütçe 

Tıraş fırçalarında, farklı kıl tipleri, farklı sap materyalleri, farklı boyutlar mevcuttur. Her biri, farklı performans gösterir ancak bu kadar çok çeşit içinde seçim yapacakken, öncelikle bütçe konusunda sınırlarınızı belirlemek işinizi kolaylaştıracaktır. 

Tıraş fırçası kullanma alışkanlığı edinmek, çoğu kullanıcı için başta uğraştırıcı olabilirken, bazıları için de bırakamadıkları bir ritüel haline dönebiliyor. Bu kullanım alışkanlığı piştikçe, köpük oluşturma konusunda kişi tecrübe kazandıkça zamanla istekleri de farklılaşabiliyor. 

Her gün bir fırçayla aynı hareketleri yaparak köpük oluşturduğunuzu düşünün. İlk günkü el tekniğinizle, 7. gün arasındaki el tekniğiniz arasında fark olduğunu göreceksiniz. Küçük su eklemelerinin ya da çıkarmaların köpük kıvamına etkisini anlayacak, fırçanızın yüzünüzde bıraktığı hissiyatı daha derin fark etmeye başlayacaksınız. Bu da sizde zamanla farklı kıl tiplerini ya da boyutlarını deneme merakı uyandıracaktır. 

Bizim tavsiyemiz, bir kişi ilk defa tıraş fırçası kullanacaksa, bütçesini kendine göre optimum sınırlar içerisinde belirlemesi, zamanla diğer çeşitleri de deneme merakına yer bırakmasıdır. Çünkü değişik kıl tipleri ya da boyutlar arasındaki farkın tıraşa etkisi tecrübeyle anlaşıldığında, kişi için daha tatmin edicidir. 

Bütçeniz dahilinde hemen en iyi, en pahalı tıraş fırçasını da seçmek isteyebilirsiniz. Ancak bu günün birinde en uygun fiyatlı bir domuz fırça edinme merakınızı bastırmayacaktır. Bu nedenle sabırlı olmanızı, kendinize göre optimum sınırlar içinde kalıp, bu alışkanlığı edindikten sonra isterseniz farklı türlere de banyonuzda yer bırakmanızı tavsiye ederiz. 

 

Mühle tıraş fırçası

Farklı Kıl Tipleri

Kıl tiplerinin farklarını kaba dahi olsa bilmek önemlidir. Bir kıl tipi ısı tutma kabiliyeti ve su tutma kabiliyeti olarak iki teknik parametre üzerinden belirlenir. 

Bir kıl, ne kadar iyi su tutuyorsa, bu o kadar kısa sürede zengin bir köpük yapacağınız anlamına gelir. Bir kıl, ne kadar iyi sıcaklık tutuyorsa, bu perdeli tıraşınızda hazırladığınız sıcak köpüğün ısısını, yüzden o kadar yüksek hissedeceğiniz anlamına gelir. 

Su tutma kapasitesi kılın açıkça kalitesini belli eder. Isı tutma ise, günümüzde artık göreceli bir hale gelmiştir. Bazı kullanıcılar için sıcak köpük olmazsa olmaz iken, bazı kullanıcılar sıcaklığı o kadar da fazla önemsemezler. 

Kıl tipleri iki ana dala ayrılır: Hayvan kılları ve Fibre (sentetik) kıllar. Bu iki ana dalın ayırıcı baş unsuru, ısı tutuş kabiliyetidir. Bir hayvan kılı, ısıyı iyi şekilde bünyesinde muhafaza edebilirken, Fibre kıllar organik olmadığından ısıyı bir hayvan kılı kadar iyi tutamaz. 

Mühle, hayvan kılı fırçalarda porsuk ve domuz kılı olmak üzere iki seçenekle sunar. Porsuk kılı, geleneksel tıraş  severler arasında en iyi tür olarak bilinir. Porsuk kılı kendi içinde ikiye ayrılır, Saf Porsuk tipi (pure bagder), orta seviye ısı ve su tutma kabiliyetine sahiptir. Boz Porsuk (Silvertip Bagder), en üst seviyede ısı ve su tutma kabiliyetine sahiptir. Domuz kılı, en uygun fiyatlı fırçalar arasında çokça tercih edilir. Çok iyi derecede ısı tutuşu, onu bir geleneksel tıraşsever için kışın vazgeçilmez elementi yapar. 

Eğer sıcak köpük benim için olmazsa olmaz dediniz. Bu durumda hayvan kılında yapılmış bir fırça sizi mutlu edecektir. Şimdi bunlar arasındaki farkı basitçe bilmelisiniz. 

Domuz kılı, sert bir kıl tipidir. Zamanla uçları çatallanarak açılır ve yumuşar. Mühle domuz kıl tipini Nom grubunda sunar. Bu fırça, sert masaj efektinden hoşlanan kullanıcılar için tavsiye edilir. 

Saf porsuk, orta seviye performans özellikleri sergilerken, porsuk fırça grubu içinde fiyat/performans ürünü olarak bilinir. Saf porsuk kıl tipi, çok hassas ciltler için sert gelebilir. Bu nedenle, eğer bu kıl tipini alacaksanız tasta köpürtme yapmanızı tavsiye ederiz. 

Boz porsuk tipi, en üst seviyede ısı ve su tutarken, yumuşaklığı onları daha da lüks yapar. Tasta ya da yüzde köpürtme için uygundur. Hassas ciltlerin çok sevdiği bir tiptir. 

Koku konusu burada sıkça sorulur. Bütün hayvan kılından yapılmış tıraş fırçalarında, yeni alındığında bir koku elbette vardır. Bu koku, zamanla azalarak yok olur. Bir domuz kılı ile, porsuk arasında yeni alındığında koku şiddeti bakımından fark olabilir ancak zamanla ortada böyle bir fark kalmayacaktır.

Peki benim için sıcaklık o kadar da önemli değil, ayrıca hayvan kılı fırça da kullanmak istemiyorum dediniz. Bu durumda vegan Fibre kıl tipleri sizin için idealdir.

Mühle, vegan kullanıcılarına önerebileceği ancak hayvan kılı kadar iyi su tutan bir kıl arayışına giriyor. Yıllar süren Ar-Ge çalışmalarından sonra patentli buluşu olan Silvertip Fibre kılını piyasaya sunarak, tıraş fırçalarında sürdürülebilirlik adına önemli bir adım atıyor. 

Fibre grupta, iki çeşit kıl tipi mevcut: Black Fibre ve Silvertip Fibre

Black Fibre, orta seviye su tutma kabiliyetine sahip bir kıl tipi. Silvertip Fibre ise, adından da anlaşılacağı gibi en üst segment olan boz porsuk seviyesinde su tutabilen inorganik bir kıl tipi.

Burada önemsemeniz gereken tek konu aslında sıcaklık değil. Silvertip Fibre kıl tipleri, daha kolay kullanımları ile de öne çıkıyor. Bunu bir sonraki başlıkta anlatacağız.

Alışkanlıklar ve Kullanım

Karar parametleri arasında son sıraya koyduğumuz bu alan, bizce en önemlisi. Bir tıraş fırçası isterse dünyanın en iyi performans özelliklerine sahip olsun, sizin kullanım alışkanlıklarınıza hitap etmiyorsa sizin için kullanışsız bir yatırımdan öteye gitmeyecektir.

Tıraş olmaya kaç dakika ayırıyorsunuz? Köpüğünüzü tasta mı hazırlıyorsunuz yoksa yüzünüzde mi? Fırçanızı nasıl bir ortamda kurumaya bırakıyorsunuz? Bu fırçayı evde mi, seyahatte mi, yoksa her ikisinde de mi kullanacaksınız? 

Yüzde köpürtme yapmak, tasta yapılacak tüm hareketlerin yüzde yapılacağı, yüzün bol fırça manevrasına maruz kalacağı demektir. Eğer cildiniz hassas ise ve yüzde köpürtme yapmak durumuna ya da istiyorsanız, o zaman yumuşak kıllar tercih etmelisiniz. Bu durumda, Silvertip Fibre ya da Boz Porsuk grubuna bakmalısınız. 

Yüzde köpürtme yapanlar için bir diğer konu da boyuta doğru karar vermeleridir. Çok büyük fırçalar yüzde işlevsel olmayabilir. 19 - 23 mm düğüm çapı fırçalar, yüzde köpürtme yapmak için idealdir. 

Tasta köpürtme yapıyorsanız, kıl tipi olarak tüm fırçaları seçmekte özgürsünüz. Ancak çok küçük fırçaları seçmek, köpük süresini uzatacağından, 21- 25 mm arası fırçalar sizin için daha idealdir. 

Hayvan kılı fırçalar, tıraş öncesinde en az bir dakika ılık su içinde bekletilip yumuşatılmalıdır. Fibre fırçalar ise, doğrudan ıslatılıp tıraşa başlanabilir özelliktedir. Kullanım pratikliği açısından bu çok önemlidir. Tıraş için sınırlı vaktiniz varsa, fibre fırçalar sizin için daha idealdir. 

Bunun yanında, Fibre fırçalar hayvan kılına göre daha kısa sürede kurur. Bu da onları iyi bir seyahat arkadaşı yapar. 

Doğru Bilinen Yanlışlar

 

Daha pahalı fırça daha uzun ömürlüdür. Tıraş fırçasına daha fazla para ödeyeceğiniz, onun daha uzun ömürlü olduğu anlamına gelmiyor. Fırçaların maliyeti, kıl tipi ve sap materyaline bağlı değişir. Daha lüks biline bir kıl tipi, en uygun fiyatlısından daha uzun ömürlü değildir. Fırçanızın ömrü, doğrudan ona nasıl baktığınız ile ilgilidir. Buna ek olarak, boz porsuk gibi daha nadir bulunan kıl tipleri aslında daha hassastır ve daha çok dikkat gerektirir. 

Fırçalar, kıl tipi ayırt etmeksizin hemen hemen aynı ömre sahiptirler. Bir hayvan kılı fırça iyi bakıldığında 7-8 yıla kadar size hizmet ederken, Fibre fırçalarda bu 10 yılı bulabilir. 

Fırçanın ömrünü etkileyen en önemli şey, diplerini her açıdan iyi durulamak, havadar bir ortamda kurumaya bırakmak, kimyasal ile muhatap etmemektir. Ek olarak hayvan kılı fırçalar, kullanım öncesinde iyi yumuşatılmaldır. Böylece kıllar dökülmez, kırılmaz. İyi durulanmayan fırçaların dibinde meydana gelen alkalı birikmesi, zamanla anormal bir kıl dökülmesine yol açar ve buradan geriye dönüş yoktur. Ayrıca bu durum da kullanıcı hatası kapsamında değerlendirilir. 

Bu nedenle fırçanıza ne kadar bir para ödemiş olursanız olun, basit kullanım kurallarına uymanız gerekir. 

Daha pahalı fırça yüzümü tıraşa daha iyi hazırlar. Tüm tıraş fırçaları, yüzünüzü aynı oranda tıraşa hazırlar. En iyi porsuk fırça, kıllarınızı domuz kılından daha iyi kaldırmaz. Fırça fiyatları arasındaki fark, bahsettiğimiz gibi yumuşaklık ve performansa etki eder. Bu da yüzünüzdeki hissiyatın farklı olması demektir. Ancak yüzünüzün tıraşa iyi/kötü hazırlandığı anlamına gelmez. 

Sentetik fırçalar iyi köpük yapmaz. Bu artık açıkça eskimiş bir söylemdir. Özellikle Silvertip Fibre gibi seçkin kıl tipleri, suyu en iyi porsuk kadar iyi tutabilirken, bunun yanında hızlı köpük yapması, hızlı kuruması, daha dayanıklı bir kıl tipi olması gibi özelliklerle artık daha öne çıkmaktadır. 

 

RELATED ARTICLES