KİŞİYE ÖZEL TIRAŞ FIRÇASI TAVSİYELERİ

KİŞİYE ÖZEL TIRAŞ FIRÇASI TAVSİYELERİ - Mühle Tıraş Kültürü
İnceleme yazarı: Cihan Keskin

Mühle, sentetik tıraş fırçasıporsuk tıraş fırçası ve domuz kılından yapılmış çok çeşitli tıraş fırçaları sunmakta ve şu ana kadar kullanıcılarımızdan en çok aldığımız soru “tıraş fırçası tavsiyesi” oldu. Kişiye göre doğru tıraş fırçası nasıl seçilir? Kıl tipleri arasındaki farklar nelerdir? Fırça alırken nelere dikkat edilir?

Bu konuyla ilgili oldukça yetkin, aynı zamanda Türk Tıraş Forumu Geltır’ın moderatörü Cihan Keskin ile bir inceleme çalışması gerçekleştirdik. Cihan Keskin, incelediği Mühle tıraş fırçalarıyla, kişinin kendine göre nasıl doğru tıraş fırçası seçeceğine yönelik rehber niteliğinde ve oldukça değerli bilgiler içeren bir yazı hazırladı. 

Cihan Keskin

Hep söylüyoruz, tıraş fırçası geleneksel ıslak tıraşın temel elementlerinden biri. Peki erkeklere tıraş tavsiyeleri söz konusu olduğunda adını hep duyduğumuz tıraş fırçasını neden kullanmalıyız? Neden tıraş fırçası tavsiyelerinde bulunuyoruz? Tıraş fırçasının tıraş performasına katkısı azımsanmayacak kadar büyük:

- Öncelikle ciltte nazikçe soyma etkisi yaparak üst tabakadaki ölü deriyi uzaklaştırıyor. Bu sayede kıl dönmesi, batık gibi cilt problemlerinin yaşanma riskini en aza indirgemiş oluyorsunuz.

-Tıraş köpüğünün kıl diplerine kolay nüfuz etmesini sağlıyor (bu cildin ve kılın nemlenerek yumuşaması demek) ve kılları kaldırarak tıraşa hazırlıyor. Böylece tahriş ya da jilet yanığı riskinin önüne geçerek oldukça performanslı ve rahat tıraş oluyorsunuz. 

Mühle tıraş fırçaları ile yapılan inceleme ve kişiye özel tıraş fırçası tavsiyeleri içerikli yazımızı keyifle okumanızı dileriz…

İçerik:

  1. Cihan Keskin ile soru-cevap
  2. Tıraş hazırlığının en önemli parçası: Tıraş fırçaları
  3. Kıl tiplerine göre tıraş fırçaları, incelemeler ve tavsiyeler

Sizi daha yakından tanımak isteriz.

Adım Cihan Keskin. Aslen Kıbrıslıyım. 31 yaşındayım. İstanbul’da ikamet ediyorum. Dört yıldır sadece geleneksel tıraş oluyorum. 

Kısaca geleneksel tıraş ile tanışma hikâyenizi, sizin için nasıl hobiye dönüştüğünü ve bu hobinin hayatınızdaki yerinden bahseder misiniz?

Günlük tıraş olma kavramı her beyaz yakalı çalışan gibi iş hayatına atılınca yüzleşmem gereken bir gereklilik oldu. Bu dönemde çeşitli kartuşlu ürünlerden oldukça pahalı elektrikli tıraş makinelerine kadar pek çok ürün denedim ama benim sakal tipimde bu ürünlerin hiç birisi beni mutlu etmedi. Bir gün biraz daha klasik metotları denemeyi düşünürken tesadüfen Türk Tıraş Forumu geltir.com ‘a rastladım. Burada başlayan maceram yabancı forumları takip ederek devam etti. Uzunca bir süre bu yazıları okuduktan sonra ilk başlangıç tıraş setimi oluşturdum. O günden sonra bir daha da asla başka tıraş metotlarını kullanmadım. 

Tıraş olmak zorunluluktan keyfe dönüştükçe bir hobi haline geldi ve hem çok farklı ürünleri denemeye hem de nadir ürünleri toplamaya başladım. Kısa sürede bir banyoyu tek başına işgal edecek kadar farklı ürünüm oldu. Deneyimlemenin, yeni zevkler yaşamanın sonu yok. Tıraştan keyif aldıkça hem tıraş olmak zorunluluk olmaktan çıktı, hem de koleksiyonum büyüdükçe büyüdü.

Sizin gözünüzden Mühle tıraş ürünlerini hangi niteliğiyle tanımlarsınız?

Mühle tıraş ürünlerinin en önemli özelliği kalitesi ve detaylı işçiliğidir. Özellikle metal işçiliği diğer markalarda görülmeyecek derecede özenlidir. Bunun dışında son yıllarda yaptıkları şık tasarımlarla pek çok tıraş severin dikkatini çeken bir markadır.

Farklı markalardan ve farklı kıl tiplerinden oldukça fazla sayıda tıraş fırçası denediğinizi biliyoruz. Şu ana kadar tahmini kaç farklı tıraş fırçası deneyimlediniz?

Şu ana kadar kaç farklı fırça deneyimlediğimden emin değilim. Bu sayının 100’ün üzerinde olduğunu biliyorum. Şu an bile dolabımda 20’nin üzerinde fırça bulunuyor. Dediğim gibi deneyimlemenin ve değişik zevkler tatmanın sonu yok. Bu son gelmeyeceği için ben fırça denemelerime devam edeceğim. Bu fırçaların bazıları kalıcı olarak dolabıma girerken bazıları birkaç kullanım sonrası kendilerine başka sahipler buluyorlar.

Tıraş hazırlığının en önemli parçası: Tıraş fırçaları

Tıraş olmak sahip olduğumuz en eski arkeolojik bulgulara göre milattan 30.000 yıl öncesinde bile erkeklerin yaptığı bir şey. Keskinleştirilen deniz kabukları veya basit cımbızlarla (Özellikle milattan önce 50-100 yıllarında Romalıların yaptıkları bir uygulamadır. Evet acıyı hayal bile edemiyorum.) başlayan tıraş tarihi ardından kolay keskinleştirilen çakmak taşıyla devam etmiştir. Kültür ve çevre şartlarına göre yıllar içerisinde erkeklerin sakal bırakma ve tıraş olma şekilleri değişse de yüzün ve vücudun tıraş edilmesi insan kültüründen hiç çıkmadı. 1700’lü yıllarda çelik usturaların yaygınlaşması tıraş olmayı kolaylaştırırken tıraş olmanın evde kolay bir uygulama haline gelmesi 1876 yılında tek taraflı jiletlerin satışıyla başlamıştır. Bunun ardından devrim niteliğinde olaysa bugün hala kullandığımız çift taraflı yaprak jiletin 1903 yılında King Camp Gillette tarafından piyasaya sürülmesi olmuştur. Bugün tıraş tarihinden veya tıraş aleti tercihinden pek fazla bahsetmeyeceğiz. Bugünkü konumuz tıraşın aslında en önemli kısmı olan yüz hazırlığının temelini oluşturan tıraş fırçaları.

Neden Tıraş Fırçası Kullanmalıyız?

Tıraş fırçaları son yıllarda çıkan köpük, jel gibi kullanım kolaylığı vadeden ürünler nedeniyle pek çok erkeğin hayatından çıkmış olsa da kendisine dikkat eden ve cilt sağlığına önem veren kişilerin geleneksel veya yarı geleneksel tıraşa dönmeleriyle yeniden popülerlik kazanmaya başladılar. Peki neden tıraş fırçası kullanıyoruz? O kadar köpük, jel var. Neden yüzümüze sürüp geçmiyoruz? Bunun birkaç yanıtı var. Öncelikle kimyasallara karşı duyarlıysanız köpük ve jellerdeki onlarca kimyasalı yıllar boyunca yüzünüze uygulayıp uygulamamak konusunda iki defa düşünmenizi tavsiye ederim. Fırça ile olunan tıraşta kullanılan tıraş kremi ve sabunları genelde daha az kimyasal içermekle birlikte neredeyse hiç kimyasal içermeyen tıraş kremleri ve sabunları da bulmak mümkün. Fırça kullanmamızın ikinci nedeni ise tıraş hazırlığı. Fırça yüzümüze masaj yaparak bizi tıraşa hazırlar. Ölü deri tabakasını temizler. Sakal diplerine nüfuz ederek sakalımızı hem yumuşatır hem de dikleşmesine yardımcı olarak tıraşı kolaylaştırır. Peki fırça seçerken nelere dikkat etmeliyiz? Hangi fırça bizi tatmin eder? Öncelikle sıkça kullanılan bazı terimlerden bahsedip ardından da kıl tiplerine göre fırçaları inceleyelim.

Tıraş fırçası hakkında sık kullanılan terimler

Düğüm (Knot): Fırçanın kıldan oluşan bölümünü belirtir. Günümüzde porsuk, yaban domuzu, at ve sentetik olmak üzere dört ana malzemeden üretilirler. Fırçanın karakterini belirleyen özelliklerden birisidir.

Sap (Handle): Fırçanın sap kısmıdır. Günümüzde en çok plastik, ahşap ve akrilik versiyonlarıyla karşılaşsak bile aklınıza gelecek her türlü malzemeden üretilen saplar mevcuttur.

Düğüm Çapı (Knot Diameter): Fırçanın düğümünün çapını belirtir. Çap arttıkça daha büyük ve dolgun bir fırça elde edilir. Fırçanın karakterini belirleyen özelliklerden birisidir.

Düğüm Uzunluğu (Loft): Fırçanın düğümündeki kılların uzunluğudur. Fırçanın karakterini belirleyen diğer bir özelliktir. Kıl boyu uzadıkça fırça yüzde daha çok açılacaktır. Kısa kıllı fırçalar ise yüze daha fazla masaj etkisi uygulayacaktır.

Backbone: Düğüm çapı ve uzunluğunun bir araya gelmesi ile oluşan masaj hissiyatı demektir. Bazı kişiler cilt tiplerine ve beklentilere göre güçlü backbone’a sahip fırça ararlarken bazı kişiler yüzlerinde daha yumuşak bir hissiyatı tercih ederler.

Kıl tiplerine göre tıraş fırçaları, incelemeler ve tavsiyeler

Cihan Keskin İnceleme tüm tıraş fırçaları

At Kılı Fırçalar

At kılı fırçalar atların kuyruk ve yele kısımlarından üretilir. Geçtiğimiz yüzyılda popüler olmakla birlikte 1920-1940 aralığında pek çok şarbon vakıasına sebebiyet vermeleri nedeniyle popülerliklerini kaybetmişlerdir. Bugün özellikle İspanya’da popülerliklerini sürdürmektedirler ve artık üretimde sterilizasyon sağlandığı için korkulacak bir durum kalmamıştır. Yele kılı oranı yüksek olanlar daha yumuşak olsalar da genelde çizici karakterli fırçalardır. (Hatta bir abimin “Attan, eşekten fırça olmaz.” Sözünü hep gülümseterek hatırlatır bana.) 

Kimlere uygundur: Bu kıllar doğal kıl olup da bir canlıya zarar vermeden elde edilen tek kıl tipidir. Vegan değildir ama vejetaryendir. Eğer böyle bir hassasiyetiniz varsa bu kıl tipini tercih edebilirsiniz. Yine köpürtme işlemini yüzünüzde değil de bir köpürtme kasesinde yaparak at kıllarının çizici etkisinden kendinizi koruyabilirsiniz. Mühle’de at kılından tıraş fırçası yoktur. 

Domuz Kılı Fırçalar

Öncelikle ayaktaysanız bir yere oturun ve sıkı durun. Yıllardır berberinizde kullanılan, cami çıkışlarında işportacılarda satılan, kutularında doğal kıldan üretilmiştir yazan bütün fırçalar aslında yaban domuzu kılı. Şimdi bu gerçeği sindirdikten sonra dini hassasiyeti yüksek arkadaşlar için bunun çok tartışmalı bir konu olduğu fakat fırça kullanımının diyanet tarafından olumsuz bulunmadığı detayını da eklemek isterim. Gelelim yaban domuzu kullanımının faydalarına. Yaban domuzu porsuk kadar pahalı değildir. Uçları zamanla çatallanarak yüzde oldukça yumuşak bir tıraş sağlar. Su ve ısıyı oldukça iyi tutar. İster tasta ister yüzde oldukça konforlu bir köpürtme sağlar ve yıllarca size hizmet eder. Isıya dayanıklıdır ve fiyatları uygun olduğu için çok kafaya takmadan Türk berber usulü neredeyse kaynar suda bekletip kullanabilirsiniz.

domuz-kılı-tıraş-fırçası-deneme

Kimlere uygundur: Eğer tıraş fırçası kullanımına yeni başlıyorsanız veya bütçeniz çok yüksek değilse domuz kılı fırçalar sizi tatmin edecektir. Ayrıca yıllarca işportada satılan fırçalara alışkınsanız Nom serisi domuz kılı fırçaları sizleri çok daha mutlu edecektir. Ben bu yazıyı yazmadan önce HJM’nin (Yeni adıyla nom serisi) 41 H 33 modelini kullandım. Fırça’nın içerisinde çok az siyah batıcı tüy vardı. Bunları temizledikten sonra fırça hızla açılıp çatallanmaya başladı. Yine de Türk berber fırçasına alışkınsanız 25 mm çapında Alfred serisinin 15 H serisi fırçalarından bir tane edinmenizi tavsiye ederim. Bu fırçaların kıl uzunlukları daha fazla olduğundan yüzde daha fazla açılacaktır. Seçiminiz ne olursa olsun sizi mutlu edeceğinden emin olabilirsiniz. Neticede Türk tıraş kültüründe en alışkın olduğumuz fırça tipi budur. 

Domuz kılı tıraş fırçalarının ilk tıraş öncesi nasıl hazırlandığını öğrenmek için tıklayın: TIRAŞ FIRÇALARININ İLK TIRAŞ ÖNCESİ HAZIRLIĞI 

Porsuk Kılı Fırçalar

Gelelim işlerin en çok karıştığı yere. Ben almışken en güzel kıl tipinde fırça alırım diyorsanız porsuk kılı tıraş fırçalarını denemeden karar vermemenizi tavsiye ederim. Fırçaların hepsi günün sonunda tıraş için kullandığımız birer araç olsalar da porsuk kılı tıraş fırçaları bu konuda hissedeceğiniz rahatlık ve lüks hissiyatını zirveye taşıyacak olan fırçalardır. Porsuklar genelde tarım arazilerine zarar verdikleri için Çin’de avlanır ve dünyanın en büyük porsuk kılı ihracatçısı Çin’dir. Ne yazık ki bu internetten sipariş edeceğiniz 5-10 $ fiyatla satılan porsuk kılı fırçayı harika yapmıyor. Çin burada sadece ham madde sağlayıcısı. Bu kılları alıp seçecek, kalitesine göre tasnif edecek, en önemlisi de en sonunda bir düğüme yerleştirecek uzmanlara ihtiyaç var. Bilinmeyen bir marka yerine kendini kanıtlamış bir markadan porsuk fırçanın alınması burada önemli.

Tek bir sınıflandırma söz konusu olmamakla birlikte porsuk fırçaları sertlik derecelerine göre en sertten en yumuşak karakterliye göre sıralarsak Pure, Best, Super-Fine, Silvertip gibi ufak bir sınıflandırma yapmamız mümkün. Bunun dışında bazı üreticilerin özel kıl tipleri de mevcut ama konuyu dağıtmamak için bu kıl tiplerinden bahsetmek istemiyorum. Burada önemli olan fırçayı yüzünüze sürdüğünüzde aldığınız keyif ve lüks hissiyatıdır. Unutmadan ekleyeyim, domuz fırçaların aksine porsuk fırçalar aşırı sıcak sudan uzak tutulmalıdır. Yüksek su ve ısı tutma kapasiteleri ile size kaynar suyu aratmayacaklarından emin olabilirsiniz. Ben bu incelemeyi yazarken bir NOM Pure ve iki Mühle Silvertip fırça denedim.

Kimlere Uygundur: Pure Porsuk Tıraş Fırçası (nom Gustav): Benim denediğim model 21mm çapında Pure Porsuk bir fırça. Bu fırçalar fiyat olarak uygun oldukları için porsuk tıraş fırçasına giriş yapmak isteyenlerin tercih edebileceği fırçalardır. Yüzde köpürtmeden ziyade tasta köpürtme yapan veya sert cilde sahip kişilerin yüzde köpürtmede kullanabileceği bir kıl tipidir.

saf porsuk nom fırça

Kimlere uygundur: Silvertip Porsuk Tıraş Fırçaları (091 K 256 ve 091 M 89 RG): Benim incelemede denediğim iki model de 21mm çapında silvertip kıl tipine sahip porsuk fırçalardı. Bu fırçalar yüzünüzde çok güzel, yumuşak, neredeyse bulut gibi bir his bırakırlar. Yüzünüzde sabunu köpürttükçe daha da köpürtesiniz gelir. Eğer daha basit fırçaları denediyseniz veya almışken daha iyi bir fırça alayım düşüncesindeyseniz tercihinizi bu fırçalardan yana kullanmanızı tavsiye ederim. Özellikle hassas cilt sahipleri için öncelikli tercih edilmesi gereken kıl tipi de budur. 21 mm günlük kullanımda herkesi memnun edebilecek bir çap olmakla birlikte 23 mm civarında fırçadan daha büyük keyif alabileceğinizden emin olabilirsiniz. Burada tercih tamamı ile bütçenize ve almak istediğiniz keyfe bağlıdır.

Saf porsuk fırça

Sentetik Kıl Fırçalar

Son yıllarda en çok konuşulan kıl tipidir. Yıllarca bu pazarda tek lider olan Fransız bir marka pazarı şu an irili ufaklı pek çok markaya bırakmış durumda. Sentetik tıraş fırçaları vegan oldukları için bu konuda hassasiyeti olan kişiler için ideal bir çözümdür. En geride kaldıkları konu ise doğal kıl olmadıkları için sınırlı kalan ısı ve su tutma kapasiteleridir. Öyle ki bazılarını kullanırken sizi rahatsız edecek derecede ellerinize şıpır şıpır sular damlayabilir.

sentetik-tıraş-fırçası-mühle

Kimlere Uygundur: Öncelikle dediğimiz gibi hayvan kılı kullanmak istemeyen kişiler için ilk tercih olmalıdır. Ayrıca seyahatlere doğal kıl fırça taşımanın zorluklarından da sizi kurtaracaktır, kolay kuruma özelliği vardır. Ben bu incelemeyi yazarken Mühle 33 K 256 Silvertip Fibre sentetik tıraş fırçasını kullandım. Bu fırça gerçekten de beklentilerimin çok üzerinde performans verdi. Isı tutma konusunda hala bir domuz veya porsuk tıraş fırçaları kadar başarılı olmamakla birlikte yüksek su tutma kapasitesi ve kuvvetli backbone’unun yarattığı masaj etkisiyle bana oldukça konforlu ve keyif verici bir deneyim sağladı. Bu fırçadan, rakibi olan ünlü Fransız ve İngiliz markalarından çok daha memnun kaldığımı belirtmeliyim. Mühle Silvertip Fibre sentetik tıraş fırçaları bence her tıraş severin en az bir defa denemesi gereken bir fırça.

 

Son olarak şunları söylemek istiyorum; seçiminiz hangi fırçadan yana olursa olsun lütfen şunu unutmayın, önemli olan tıraştan keyif almaktır. Birden çok fırça alıp bunları deneyerek kendinize en uygun fırçayı bulmaktan çekinmeyin. Hepinize keyifli tıraşlar.

Cihan Bey’e verdiği tüm değerli bilgiler ve bu samimi inceleme için teşekkürler… 

Siz de deneyimlerinizi ve düşüncelerinizi yorum bırakarak bize iletebilir bu incelemeye katkı sağlayabilirsiniz. 

Okumak için tıklayın: GELENEKSEL TIRAŞA YENİ BAŞLAYANLAR İÇİN TIRAŞ FIRÇASI SEÇİMİ

Okumak için tıklayın: KLASİK TIRAŞ MAKİNESİ SEÇİMİ: AÇIK TARAKLI MI KAPALI TARAKLI MI?

RELATED ARTICLES