TIRAŞ FIRÇASINDA KIL DÖKÜLMESİ

TIRAŞ FIRÇASINDA KIL DÖKÜLMESİ - Mühle Tıraş Kültürü

TIRAŞ FIRÇASINDA KIL DÖKÜLMESİ

Tıraş fırçası kullanmak, konforlu ve sorunsuz bir tıraş için olmazsa olmaz. Fırça kullanımı, öncelikle cildin ve sakalların tıraşa en doğru şekilde hazırlanmasını sağlıyor. Gözenekleri arındırarak temizlerken, cildi ölü deriden arındırıyor ve sakalları kaldırarak ideal ortamı oluşturuyor. (daha detaylı bilgi için okuyun: Neden Tıraş Fırçası? )

Peki, tıraş fırçalarında sık karşılaşılan kıl dökülmesi normal mi? Her fırça kıl döker mi? Önlem almak için ne yapmalıyız? Bu yazımızda fırçalarda kıl dökülmesi hakkında en çok sorulanları derleyip, fırçası bakımı hakkında bilgiler verdik.

Tıraş fırçasının kıl dökmesi normal mi?

Tıraş fırçalarında kıl dökülmesi bir çok sebepten dolayı olabilir. Dökülmenin niteliğine göre bu durumu normal ya da değil olarak tanımlayabiliriz.

Fırçanızı yeni aldığınızda ilk birkaç tıraşta az miktarda kıl dökülmesi gözlenebilir. Daha sonra bu durum zamanla kaybolur. Bunun sebebi şudur: fırça kılları üretim esnasında epoksi tabanına yerleştirilerek sapa yapıştırılır. Bir çok üretici, bu işlemden sonra epoksiye tutunamayan kılları, özel bir tarakla tarayarak uzaklaştırır. Bu yüzden ilk üç ay fırçada az miktarda ( her tıraşta 3-4 kıl) dökülme normaldir. Elbette bu birçok kişi tarafından normal karşılanmaz ve memnuniyetsizliğe neden olur. Ancak ortalama bir tıraş fırçasının düğümünde binlerce kıl olduğunu düşünürsek, ilk 3 ayda kaybedilen kıl sayısı fırçanın düğüm yoğunluğuna ya da performansına etki edemeyecek kadar az kalır. 

tiras_fircasi_uretim

Ancak fırçanız her kullanımda, azalmayan bir şekilde yaklaşık 8-10 kıl kaybediyorsa bu durum normal değildir. Aşırı kıl dökülmesi ile karşı karşıyaysanız, üretici firma ya da satış temsilcinizle görüşerek durumu paylaşmanız faydalı olacaktır. 

Fırçanızı ilk bir kaç ay sorunsuz kullandınız ve daha sonra birden bire artan oranla kıl dökmeye başladıysa, bu durum fırçanın hatalı bakımından kaynaklıdır. Tıraş fırçasının doğru bakımı için lütfen yazının devamını okuyun.

Kıl Kalitesi Daha Yüksek Olan Tıraş Fırçalarında Dökülme Oranı Daha Az mıdır?

Hayır. Bu kullanıcılarımızın büyük çoğunluğunun böyle düşündüğü ama gerçeğin tam aksi olduğu bir konudur. Performans özellikleri daha yüksek olan kıl tipleri daha hassas ve daha incedir. Bu durumda, daha kaliteli bir kıl tipine daha fazla özen göstermeniz gerekecektir.

Kullanıcılarımız en iyi özelliklere sahip boz porsuk fırçaları ( Silvertip Bagder) aldıklarında, daha dayanıklı olacağı kanısındalar. Ancak gerçekte durum böyle değil. Boz porsuk fırça kılı saf porsuktan (pure bagder) daha incedir, bu da daha kolay kırılabileceği anlamına gelir. Bu nedenle daha hassas temizlenmeli ve muhafaza edilmelidir.

Fırça düğüm çapı ve boyutu büyüdükçe, bakımı da bu oranda zorlaşır. Büyük düğümlü yoğun ve uzun kılları yıkamak için ayırmanız gereken zaman, küçüklere oranla daha fazladır.

tiras_fircalari_farkli_boyda

Sentetik tıraş fırçalarında dökülme, doğal hayvan kılı fırçalara göre daha azdır. Sentetik fırçalar neredeyse kıl dökmez. Doğru bakıldığı halde kıl döküyorsa, bu genelde üretim hatasıdır ve nadir karşılaştığımız bir durumdur.

Tıraş Fırçasında Kıl Dökülmesi Neden Olur?

Öncelikle, fırçanız kullanmaya başladığınızdan beri azalmayan bir oranla (her tıraşta 8-10 kıl) kıl dökmeye devam ediyorsa bu yüksek ihtimalle üretim hatasından kaynaklanır. Üreticiyle ya da satış temsilcisiyle durumu görüşüp, eğer hatalı üretim söz konusu ise ürün değişimi talep edebilirsiniz. Ancak belli bir süre sorunsuz kullanımdan sonra fırça kıl dökmeye başlarsa bu hatalı kullanımdan kaynaklıdır.

Peki, üretim hatası yoksa fırçamız neden kıl döker?

  • İyi temizlememek: Özellikle tıraş sabunu kullanıyorsak, sabunların içeriğinde bulunan alkali maddeler eğer fırçadan uzaklaştırılmazsa, bu uzun vadede dökülmeye sebep olur. Fırçamızı diplerini iyice açarak, akan suyun altında her açıdan iyice durulamalıyız. Sabun ya da köpük kalıntılarının tamamen arındığından emin olmalıyız. Fırçanız kuru iken, kıllarını elinizle karıştırın. Eğer toz yükseliyorsa, beyazımsı ya da grimsi bir bulut görüyorsanız, fırçada sabun ya da köpük kalıntısı var demektir.
  • Doğru yumuşatmamak: Doğal hayvan kılı fırçalar, tıraşa başlamadan önce yaklaşık 30 saniye ile 1 dakika aralığında ılık suda bekletilerek yumuşatılır. Bu işlem, iyi bir köpük elde etmemiz için çok önemlidir. Eğer fırçanızı suyun içine yeterince batırmıyorsanız, diplerinde kuru kalan yerler oluyorsa, köpürme aşamasında fırçanız zarar görebilir. Yumuşamamış bir kıl, basınç karşısında kolayca kırılır ve sonucunda dökülme gözlenir. Fırçanızı ılık suyun içine iyice batırdığınızdan ve tüm kılların yumuşadığından emin olun. 
  • Fazla sıcak su kullanımı: Organik olan hayvan kılı tıraş fırçalarında dökülmeye sebep olur. Kılları haşlayarak zarar verir, ayrıca düğüm tabanında epoksi genleşmesine neden olur. Böylece kılların yerleştiği taban gevşediğinden dökülmeler başlar. Fırçamızı elimizin değmeyeceği sıcaklıklara maruz bırakmamalıyız.

tiras_fircasi_kili

  • Fazla baskı uygulamak: Gereğinden fazla baskı uygulamak düğüme yerleşen kılların dibe yakın yerden kırılmasına yol açabilir. Çoğu üretici bu durumdan kaçınmak için fırçanın badana boyasına benzer ileri geri uygulanmasını salık verir. Ancak yüzde masaj efektini keyifli şekilde hissetmek isteyenler elbette bunu dikkate almaz. Fırçanızı yüzünüzde gereğinden fazla bastırmayın.
  • Standına asmamak: Fırçanızı iyice duruladıktan sonra fazla suyunu dikkatlice silkeledikten sonra baş aşağı standına asarak açık bir alanda kurumaya bırakmalısınız. Aksi takdirde zamanla fırçada dökülmeler başlar.
  • Farklı maddelerle temas: Eğer fırçanızı sık aralıklarla yüksek oranda sirkeye maruz bırakıyorsak, fırça temizliğinde önerilmeyen kimyasallara temas ettiriyorsak bu uzun vadede dökülmeye sebep olacaktır. Lütfen fırça üreticileri ya da markalar tarafından doğrudan önerilmeyen maddeler kullanmayın. Bu konuda sadece üretici ya da resmi marka temsilcilerini referans alın. Aksi takdirde tıraş fırçanız garanti kapsamından çıkmış olacak, yaşadığınız sorun karşınızda değişim ya da iade hakkınızı kaybetmiş olursunuz. Fırçanıza yaptığınız yatırımın kısa vadede başarısız olmaması adına basit temizlik yöntemleri dışına çıkmamanızı öneririz. 

Fırça Bakımı Hakkında Bilmeniz Gerekenler  

  • Tıraş fırçalarında kıl dökülmesinin %95 oranında sebebi iyi temizlenmemesidir.
  • Tıraş fırçanızı taramayın. Böyle bir bakım kuralı yoktur ve Mühle tarafından tavsiye edilmemektedir.
  • Tıraş fırçanızı yıkarken, çekinmeden diplerini açarak her açıdan su tuttuğunuza ve tamamen arındığına emin olun. Yaklaşık 30 saniye fırçanızı durulamanız gerekmektedir.
  • İyice duruladıktan sonra fazla suyunu nazikçe silkeleyerek standına ters şekilde asın ve kurumaya bırakın.
  • Fırçanızı kimyasallara maruz bırakmayın. Doğal hayvan kılından elde edilmiş fırça kılı, tıpkı saçımız gibi dışarıdan maruz kaldığı her maddeye duyarlıdır. 
  • Katı ya da sıvı el sabunu ile temas ettirmeyin.
  • Fazla sıcak su kullanımı, uzun vadede kıllara zarar verir. Su sıcaklığı 45 oC ’yi geçmemelidir.
  • Fırçalarınız nemli iken açık, havadar alanlarda kurumaya bırakılmalıdır. Nemli ya da tam kurumamış fırçalarınızı kapalı alanlara koymayın.
  • Sentetik tıraş fırçalarının bakımı, doğal kıllı fırçalara göre daha kolaydır. Eğer zahmet gerektirmeyen bir tıraş fırçası arıyorsanız, sentetik tıraş fırçalarını incelemenizi öneririz.

RELATED ARTICLES