Cilt Tahrişi Neden Olur ve Nasıl Önlenir?

Cilt Tahrişi Neden Olur ve Nasıl Önlenir?

Cildimiz, bedenimizin en büyük organıdır ve bizi dış dünyanın tüm zorluklarından - hava koşullarından, alerjenlere, hatta bazı hastalıklara kadar - korur. Ama bu durum, cildimizin sürekli olarak bu zorluklara maruz kalmasına ve zaman zaman tahriş olmasına neden olur. Cilt tahrişi, çoğumuzun hayatının bir noktasında karşılaştığı, rahatsız edici ve bazen ağrılı bir durumdur. Genellikle cildimizde kızarıklık, kaşıntı, yanma hissi ve pul pul dökülme gibi belirtilerle kendini gösterir.

Bu yazımızda cilt tahrişi hakkında bir inceleme yapacak, erkeklerde tıraşa bağlı tahrişin sebepleri ve muhtemel çözümleri hakkında bilgi vereceğiz. Cilt tahrişi neden olur, hangi faktörler tahrişi tetikler ve en önemlisi cilt tahrişi nasıl önlenebilir? Başlayalım.

Cilt Tahrişi Nedir?

Cilt tahrişi, aslında cildin dış etkenlere karşı gösterdiği bir reaksiyondur, bir yardım çağrısıdır. Genellikle cilt üzerinde belirli bir bölgenin kızarıklık, kaşıntı, yanma veya pullanma gibi belirtiler göstermesi şeklinde ortaya çıkar. Bu durum genellikle cildin hoşlanmadığı bir maddeye, aşırı sürtünmeye, hava koşullarına ya da bir alerjiye bağlı olarak gelişir.

Cilt Tahrişi Neden Olur ve Nasıl Önlenir

Cilt tahrişi genellikle geçicidir ve doğru tedavi ile hızla iyileşebilir. Ancak bazen cilt tahrişi, daha ciddi bir cilt durumunun belirtisi olabilir. Bu nedenle, tahriş belirtileri uzun süre devam ederse veya şiddetlenirse bir dermatologa başvurmak önemlidir.

Cilt Tahrişi Belirtileri ve Çeşitleri

Cilt tahrişi, genellikle aşağıdaki belirtilerle kendini gösterir:

  • Kızarıklık
  • Kaşıntı
  • Yanma veya batma hissi
  • Pullanma veya kabuklaşma
  • Ciltte sertleşme veya kalınlaşma

Cilt tahrişinin çeşitli türleri vardır ve bu türler genellikle tahrişe neden olan faktörlere bağlıdır. Örneğin kimyasala bağlı cilt tahrişinde, deterjan ya da yoğun bir temizlik ürünü ciltte kızarıklık ve yanma yapabilir. Güneş ya da rüzgâr yanığı da bir tür cilt tahrişidir.

Biz burada, cildin tıraş olma ya da olmama eylemine bağlı gösterdiği reaksiyon olan tahriş türünden bahsedeceğiz.

Tıraş Olmaya Bağlı Cilt Tahrişi

Tıraş, genelde tahrişin tek sorumlusu olarak görülür. Tıraş olmanın tahrişe sebep olduğu o kadar yaygın bir düşüncedir ki, tahrişin rahatsızlık verici tarafı sebeplerini daha derinden ele almamızı genelde gölgeler.

Tıraş Olmaya Bağlı Cilt Tahrişi

Tahriş cildin bir yardım çağrısıdır, doğru yöntem ve elementlerle çözümü aslında basittir. Tıraş sonrasında kendini gösteren tahriş, bazen basit bir kaşıntı, bazen basit bir kuruluk ve gerginlik, bazen ise geçmesi 2-3 günü alabilen ciddi kızarıklıklarla kendini gösterir.

Tıraşa Bağlı Tahriş Nasıl Önlenir?

Tıraşa bağlı tahrişin tohumlarını, bazen hazırlık aşamasında, bazen tıraş esnasında bazen de tıraş sonrasında atarız. Bunu nasıl önleyebileceğimizi anlamak için, adım adım gitmemiz gerekir.

Yanlış Hazırlık

Tıraş bir bütündür, kullanılan tıraş bıçağı kadar, hazırlık aşaması da son derece önemlidir. Yanlış bir hazırlık, cilt tahrişine açık bir davettir, bunu önlemek için doğru bir tıraşa hazırlığın püf noktalarını anlamalıyız:

Kullanılan kozmetik: Tıraşa hazırlığın amacı, sakalın bünyesine su yüklemektir. Bu sayede, sakal yumuşar ve kesime hazır hale gelir. Peki bunu, önümüze sunulan ve tıraş köpüğüne dönüşen her madde yapabilir mi? Hayır. Hazır tıraş jelleri ya da köpükleri, maalesef sanal bir köpük görüntüsü oluşturur ancak sakalın bünyesine su yüklemek yerine, kurutma eğilimindedir.

Eğer hazır bir tıraş köpüğü ya da tıraş jeli kullanıyorsanız, cildinizi yumuşatmıyorsunuz demektir.

Tıraşa Bağlı Tahriş Nasıl Önlenir



Peki ne kullanmalıyız? Tıraş sabunu ya da tıraş kremi, cildi yumuşatmak için doğru elementlerdir. Suyu sakalın bünyesine ve cilde hapsederek, tıraş için ideal ortamı oluştururlar.

Marka önemli mi? Tıraş kremi ya da tıraş sabunu kullanıyorsanız, öncelikle doğru yoldasınız. Mühle Türkiye olarak kullanıcılarımıza bu konuda her zaman dürüst davranıyoruz. Marka, kişisel bir tercihtir. Doğru ürünü kullandıktan sonra, marka seçimi sizin tercihinizdir. Peki, ucuz tıraş kremi ile çok daha pahalı tıraş kremleri arasında ne fark vardır? İçeriğindeki yatıştırıcı ve kayganlaştırıcı bileşenlerin miktarı ve türü farklıdır. Lüks markalar, içeriklerindeki kayganlık verici, koruyucu ve yatıştırıcı bileşenlere ürünlerinde hakkı sayılır miktarda yer verdiklerinden, bu ürünlerin etkileri daha farklıdır. Bunu ancak deneyerek anlayabilirsiniz. Geleneksel tıraşın en keyifli yanlarından biri de budur, çok geniş bir seçim şansınız vardır. Farklı farklı markaları deneyerek içerik etkilerini deneyimleyebilirsiniz.

Mühle, kozmetiklerinde bitkisel bazlı formüller kullanır. Sabun ve kremlerinin kayganlaştırıcılık ve koruyuculuk etkisi ciddi anlamda yüksektir. Bakım ürünlerini buraya tıklayarak inceleyebilirsiniz.

Hazırlıkta bazı cilt tipleri için desteğe ihtiyaç duyması: Buradaki destek ile tabii ki tıraş fırçasını Kullanıcılarımıza genelde fırça şart değildir ama kullanmanız faydalıdır deriz. Ancak bazı cilt tipleri için fırça aslında olmazsa olmazdır. Cildiniz fazla hassas olabilir, ya da kullandığınız kozmetiğin içeriğindeki bileşenlere bağlı yeterli koruyuculuk etkisi sağlayamıyor olabilir. Ya da elle uyguladığınız kozmetiği cilde yeterli şekilde yediremiyor olabilirsiniz. Lütfen bir tıraş fırçası edinin. Fırçasız olunan tıraşla, fırçalı olunan tıraşın farkını hep vurguluyoruz. Bununla ilgili, jiletle sakal arasında, genelde gözle görülmeyen mikro düzeyde toz ve ölü deri bulunur. Fırça, gözenekleri temizleyerek sakalla jilet arasındaki bu derileri uzaklaştırır ve ideal ortamı oluşturur.

Yanlış Tıraş Bıçağı Seçimi

Tıraş bıçağı seçimi, doğru bir hazırlıktan sonraki en temel adımdır. Çok jiletli bıçaklar, permatikler, klasik tıraş makineleri, elektrikli aletler gibi bir çok seçenek mevcut. Çok basit ve temel bir prensip vardır: Jilet, sakalınızı bir kerede kesebilecek keskinlikte olmalıdır. Bazı ciltler elektrikli ya da çok bıçaklı yapılarla sorunsuz tıraş olabilirler. Bazı kişiler de bu aşamada problem yaşarlar. Bunun sebebi, çok bıçaklı, permatik ya da elektrikli aletlerin jiletlerinin sakalı kesememesidir. Jilet sakalı kesemediğinde, siz de aleti yüzünüze istemsizce bastırarak bunu tolere etmeye çalışırsınız. Bu da cilt üzerinde fazla bir sürtünme ve baskı oluşturur. Sakal yeterli şekilde kesilemez iken bu baskı ve sürtünmeden cilt rahatsız olur. Cildin üst tabakası da bu rahatsızlığa tahriş ile cevap verir. Tahriş aslında cildin kendini iyileştirmesi için diğer hücrelere gönderdiği mesajdır. Bu bazen basit bir yanma hissi, kuruluk, aşırı gerginlik ya da kaşıntı hissi, bazen de kızarıklık ve yanma şeklinde kendini gösterir.

Peki ne yapmalı? Tıraş bıçağı/aletini sakalınıza değdirdiğinizde, jiletin sakalınızı kesmesini beklersiniz.

Eğer kesmediğini görüyor, çekiştirdiğini hissediyorsanız, bastırdığınızı fark ediyor, bastırmadan ya da tersten almadan beklediğiniz temiz tıraşı alamıyorsanız, tıraş bıçağınızı değiştirmelisiniz.

Yanlış tıraş bıçağı

Tıraş bıçağınızın size yeterli gelmediği noktada, klasik tıraş makineleri devreye girer. Çünkü jilet açısını (tıraş makinesinin agresiflik derecesi) ve jileti kendiniz seçersiniz. Günlük mü tıraş oluyorsunuz? Kapalı taraklı tıraş makinelerini, orta keskinlikte jiletlerle kombinleyerek kendi ritüelinizi oluşturursunuz. Aralıklı mı tıraş oluyorsunuz? Daha uzun ya da sert sakalı daha az eforla kesebileceğiniz şekilde tasarlanmış, Rocca ya da açık taraklı bir tıraş makinesi edinebilirsiniz.

Tıraş olma aralığınız ve deneyim seviyenize göre seçeceğiniz doğru tıraş makinesi, cilde hiçbir baskı uygulamadan, kendi ağırlığıyla sakalınızı kesecektir. Bu da tahrişsiz tıraş demektir.

Tıraş Sonrasında Cildin Yatıştırıl-a-maması:

Cilt için jilet teması, bir darbedir. Biz bu darbenin kontrollü olması adına, cildimizi tıraşa hazırlar ve doğru bir tıraş bıçağını seçmeye özen gösteririz. Tüm bu süreç, cilde verdiğimiz bir mesajdır. Doğru bir hazırlık ve doğru tıraş aleti, tahrişi büyük oranda minimize eder. Ancak bazı ciltler, aldığı bu kontrollü darbe sonrasında yatıştırılmaya ihtiyaç duyar. Bu da cildi yatıştırarak nem vermemiz gerektiği anlamına gelir.

Eğer tıraş sonrasında ciltte gerginlik, kuruluk, kaşıntı, kızarıklık, yanma hissediyorsanız tıraş sonrası balsam kullanmalısınız. Losyon, bu durum için yeterli değildir. Losyon, hafif bir nem vermenin yanında cildi ferahlatır. Ancak bir tıraş balsamı, cilde güçlü şekilde nem vermek ve yatıştırmak için tasarlanmıştır. Eğer yukarıda saydığımız tüm adımları doğru şekilde yapıyor, balsam kullanıyor ve yine de tahriş yaşıyorsanız; kullandığınız balsamı değerlendirin. Kullandığınız ve kullanacağınız kozmetiklerin içeriğini inceleyip, yatıştırıcı etkisi daha yüksek kozmetiklere geçiş yaparak segment yükseltin.

Tıraş Olmayanların Karşılaştığı Cilt Tahrişi

Tıraş olmayan kişilerin yaşadığı cilt tahrişi, kaşıntı, kuruluk ve pul pul deri dökülmesi olarak sanılanın aksine çok yaygın görülen bir durumdur. Genelde sakal bırakan ve sürekli kirli sakalı tercih eden kişilerde çok gözlenir. Bu, çok basitçe sakal altında kalan deriye ve sakala yeterli bakım verilmemesinden kaynaklanır.

Tıraş Olmayanların Karşılaştığı Cilt Tahrişi

Nasıl Önlenir?

Sakal altında kalan deri, düzenli olarak temizlenmezse, toz ve kir birikmesi yaşanır. Bu ciltte hem kuruluk ve kaşıntı hem de sakalın bakımsız görünmesine sebep olur. Sakallarımıza tıpkı saçlarımıza gösterdiğimiz özen gibi gereken bakımı vermeliyiz.

Temizlik için nemlendiricilik etkisi yüksek bir yüz temizleme jeli, yüzde kullanılabilen bir sabun ya da sakal şampuanı kullanabilirsiniz. Yaşanan pul pul dökülme ve kaşıntıyı önlemek adına uygun bir sakal balsamı kullanmak yeterlidir. Sakal altında kalan deri bu şekilde nemlenecek, sakallarınız da daha bakımlı ve sağlıklı görünecektir. Sakallarınızı sakal fırçası ile taramak da cildi uyaran, hava aldıran ve ölü deriyi uzaklaştıran bir eylemdir. Ancak yine de temizlik ve nemlendirme yapılmalıdır.  Bu sadece tıraş olmamaya bağlı yaşanan cilt problemlerinin önlenmesi içindir. Sakal şekillendirme için, sakal yağı ya da sakal şekillendirici wax gibi ürünleri inceleyebilirsiniz.

Cilt sağlığınızı korumak ve tahrişi önlemek için bilinçli olmak çok önemlidir. Hangi tür bir cildiniz olursa olsun, cildinizi anlamak ve ona nasıl bakmanız gerektiğini bilmek cilt tahrişini önlemenin anahtarıdır. Unutmayın, sağlıklı bir cilt, genel sağlığınızın da bir yansımasıdır.

Bu yazımızda tıraşa bağlı ve tıraş olmamaya bağlı tahrişin sebepleri ve çözümü hakkında bilgiler vermeye çalıştık. Eğer cilt tahriş belirtileri çok daha şiddetliyse veya uzun süre devam ederse, bir dermatoloğa başvurmak önemlidir.

Bilinçli ve proaktif bir tutumla cildinizi koruyabilir, keyifli ve tahrişsiz bir tıraş deneyimi yaşayabilirsiniz.  

RELATED ARTICLES