Fırça Karşılaştırması: 23 mm - 25 mm

Fırça Karşılaştırması: 23 mm - 25 mm

Mühle, Classic seri tıraş fırçalarında 19-21-23 ve 25 mm düğüm çapında tıraş fırçaları sunuyor. 

Konuya girmeden bir hatırlayalım. 

Düğüm çapı nedir?

Fırçanın düğümüne oturan kılların çapı, yani aslında kıl sayısını ifade eder. Fırçanın karakterine etki bir parametredir. Mühle 19-25 mm arasında düğüm çapına sahip tıraş fırçaları sunar. Düğüm çapı arttıkça fırçadaki kıllar daha dolgunlaşır. Kıl uzunluğu da, tıraş fırçası seçerken dikkate alınması gereken diğer bir parametredir. Kıl boyu uzadıkça fırça yüzde daha çok açılır. Daha kısa kıllı fırçalar yüzde daha fazla masaj etkisini hissettirir. En çok tercih edilen düğüm çapları 21 ve 23 mm’dir. Tüm tıraş fırçalarının boy ve çap ölçüleri ürün detaylarında belirtilmiştir. Kendinize en uygun bulduğunuzu tercih edebilir, kararsız kalırsanız da en çok tercih edilen 21 veya 23 mm çaplı fırçalardan bir seçim yapabilirsiniz. 

Bkz: Yeni Başlayanlar İçin Fırça Seçimi

En sevilen boy 23 mm ve 25 mm fırçalarımız arasındaki farkı biliyor musunuz? Bu konuda kalemi oldukça güçlü sevgili kullanıcımız Etem Korkut, Tıraş Keyfi forumda, konuyla ilgili detaylı bir inceleme yapmış. Kendisine buradan da teşekkür ederken, bu incelemeyi sizlerle de paylaşmak istedik. Yazının tamamına erişmek, dahası bu kıymetli forumda diğer bir çok içeriğe erişmek isterseniz, linke tıklayın: Mühle 23 - 25 mm Fibre Karşılaştırması

23mm Mühle Fibre ve 25mm Mühle Fibre karşılaştırması

Yazan: Etem Korkut

İki fırçayı da 8-10 kez denemiş biri olarak, deneme sürelerimin arası çok açık değil ve hafızam taze iken bir karşılaştırma yapayım istedim.

Böylelikle hem fırçalardan herhangi birini almak isteyenlere bir bilgilendirme yazısı olur hem benim gibi bu iki fırçadan birini almak isteyip de hangisini alacağı konusunda kararsız kalan kişilere yardımcı olur diye düşündüm. Ben 23mm'liği deneme şansı bularak, 25mm'lik olan fırçayı satın aldım, iyi ki de öyle yapmışım diyorum şimdi.

Öncelikle knot büyüklüğü dediğimizde aklımıza gelecek ilk şeyden, omurgadan başlayalım. Eklediğim fotoğraflar fırçaların omurgaları hakkında fikir verecektir. İki fırçanın da tam ortasına aynı şekilde aynı fırçayı yerleştirerek fotoğrafladım. 25mm'lik Fibre'nin 23mm'lik Fibre'ye göre daha omurgalı oluşu elbette sürpriz değil, peki arada ne kadar fark var? Epey fark var... ve bu fark doğrudan köpük kalitesini etkileyecek bir fark.

Fırçaların omurga gösterimi
(Burada, iki fırçanın omurga kıyaslaması, basitçe fırçaların üzerine bir ağırlık konarak gösterilmiştir. Omurga, basitçe kılların yüzünüzde gösterdiği direnç anlamına gelir. Omurgalı olarak nitelenen fırçalar, yüze bastırdığınızda yüzde kılları hissettirirken, omurgası az olarak nitelenen fırçalar yüzde açılır ve kıl baskısı o kadar hissedilmez. Burada, 25 mm düğüm çapına sahip fırçanın daha omurgalı olduğu, örnekleme ile gösterildi. (İki fırçanın birbiri ile kıyaslandığı unutulmamalıdır. Buradan 23 mm fırçalar omurgasız düşüncesi çıkarılmamalıdır)

23mm'lik Fibre'nin omurgası Semouge 830 seviyesinde diyebilirim gönül rahatlığıyla. Yüzde yelpaze gibi açılan bir fırça.

25mm'lik fibre ise 23MM'LİK FİBRE'YE GÖRE daha omurgalı bir fırça. Yani bu başlık altındaki omurga yorumumuz neredeyse tamamen bu iki fırça üzerinden, yani iki kıstas üzerinden yapıldı. Yoksa 25mm'lik Fibre ÇOK OMURGALI BİR FIRÇADIR demek değil niyetim.

25mmlik Fibre'nin omurgası 24mmlik Yaqi finest porsuklarla hemen hemen aynı iken, 24mmlik Semouge SOC Porsuklardan ise bir tık daha az omurgalı diyebilirim. Bana göre ideal omurga yani.

Ancak her ne kadar 23mm'liğe göre daha omurgalı olsa da 25'lik Fibre de yeterli baskı sağlandığında (hiç abartı bir baskı değil, bunu belirteyim hemen) tıpkı 23mm'lik Fibre gibi yüzde yelpaze gibi açılabiliyor ancak işin güzel tarafı bu yüzde yelpaze gibi açılma noktasında fırça emrinize amade... 23mm'lik Fibre ile yüzde köpük hazırlamak için minimum baskıyı uyguladığınızda, fırça seçenek şansı sunmadan yelpaze gibi açılıyorken; 25'lik Fibre ile yüzde köpük hazırlarken fırçanın yüzde açılma oranını, uyguladığınız baskıya göre kendiniz ayarlayabiliyorsunuz. Yani az baskı uygulayarak, tamamen fırça kıl uçlarını kullandığınızda gayet ortalama omurgalı porsuk bir fırça kullanma şansına sahipsiniz.

23 mm ve 25 mm tıraş fırçası
Fırça'nın loft boyutları sanıyorum aynı. Sapları ise birbirlerinden farklı. Bu elbette göreceli bir durum ama 25mm'lik Fibre'nin nispeten uzun ve şişko (bu tarifi karşılayan sanki başka bir kelime daha olacaktı aklıma gelmedi :D) , evet 25'mmlik Fibre'nin şişko sapı daha ergonomik ve kavrayışı daha rahat. Hele de yüzde köpürtmede :)

Gelelim iki fırçayı birbirinden en fazla ayıran ve beni en çok şaşırtan konuya yani iki fırça arasındaki su tutuş farkına. Bana kalırsa bir fırçanın su tutuş performansı kendini en fazla yüzde köpürtmede belli ediyor. 23mm'lik Fibre ile yüzde köpürtme yaptığımda, fırça suyunu iyice silkelesem bile, fırça yüzle temas edip de kıllar esnediğinde, kıl köklerinden şıpır şıpır su bırakıyordu. Daha ileri gidip fırça suyunu son damlasına kadar silkeyip köpürtmeye başladıktan sonra yavaş yavaş fırçaya su taşımak da çözüm olmuyordu ne yazık ki. Yahut da bu denge benim el melekelerimin üstünde... ancak söylediğim yanlış anlaşılmasın, 23mm'lik Fibre ile yüzde ideal köpük hazırlanmıyor demiyorum. Bilakis 23mm'lik Fibre ile yüzde çok ama çok hızlı, kremşanti gibi köpük hazırlamak çok kolay ve çok hızlı.

23mm fibre tıraş fırçaları

Ancak benim gibi su tutuş konusunda, köpürtme esnasında kıl köklerinden sapa doğru su damlaması konusunda biraz titizseniz sinir bozucu olabiliyor bu durum. Gelelim 25mm'lik Fibre'nin su tutuşuna... tek kelime: harikulade.
Bu konuda şu ana dek kullandığım en başarılı fırça dersem mübalağa etmiş olmam sanıyorum...
Yüzde köpürtmede, yeterince parlak ve ıslak bir köpük oluşturmak için yetecek kadar suyu bir daha su takviyesi almayı gerektirmeyecek kadar başarılı bir şekilde tutuyor gövdesinde. Bu konuda beni hakikaten çok şaşırttı bu fırça. Suyu adeta mıktanıs gibi çekiyor kendine. Fırça yüze temas ettiğinde kıl köklerinden sapa doğru su bırakma hadidesini bana hiç yaşatmadı. Sırf bu yüzden en favori fırçalarımın arasında girdi şimdiden :)

25 mm tıraş fırçaları

 

Peki 23mm'lik Fibre'nin 25mm'lik Fibre'ye göre hiç mi artısı yok? Bence var. 23mm'lik Fibre'nin kıl uçları 25mm'lik Fibre'ye göre daha yumuşak ve kadife dokunuşlu. Sebebini tam olarak anlayamasam da -zira firma tamamen aynı kalitede kılların kullanıldığını söylüyor- bu böyle. Ne varsa olduğu gibi yazmalıyız ki alacak arkadaşları doğru yönlendirelim.
25mm'lik Fibre'nin çok hafif de olsa batıcılığı var... Ancak bu batıcılık tamamen 23mm'lik Fibre'yi baz alarak yapılan bir yorumdur aman yanlış anlaşılma olmasın. Yoksa 23mm'lik Fibre'yi bir süre denedikten sonra SOC'un  silvertip porsuk fırçası ne yalan söyleyeyim Pure Badger bir fırça gibi gelmişti :D Sanırım açıklayıcı olmuştur. 

Yani özetle, sentetik fırçada aradığınız şey her şeyden önce kadifemsi dokunuş ve yumuşaklıksa 23mm'lik Fibre'yi alın. Zaten bu kıstas haricinde diğer tüm özelliklerde 25mm'lik Fibre çok daha iyi bir fırça.

Tüm bu yazdıklarım kişisel deneyimdir ve elbette sonuna kadar eleştiriye açıktır.
Dilim döndüğünce bir şeyler anlatmaya çalıştım. Umuyorum ki bir yardımı dokunur.

 

RELATED ARTICLES