Doğal Kıllı Tıraş Fırçalarının Kullanımında Unutulan Püf Noktaları

Doğal Kıllı Tıraş Fırçalarının Kullanımında Unutulan Püf Noktaları

Tıraş fırçası ne işe yararla konuya girelim kısaca. Tıraş fırçası, cilt temizlemede ve sakal uyarmada kullanılabilecek en pratik ve temel elementtir. Köpüğü sakallara başarılı şekilde yüklerken, gözenekleri temizler, sakal altındaki cilde hava aldırır, ölü deriyi atar. Hep söyleriz, tıraş fırçasıyla olunan tıraş çok daha etkilidir.

Fırça kullanımının tıraş süresini uzattığını, daha zahmetli olduğunu düşünürüz hep. Ancak köpük yapmaya alıştıktan sonra fark edilir ki, fırça ile yapılan hazırlığın tıraşa kattığı konfor ve etki, aslında tıraş süresinde tasarruf etmemize olanak tanır.

Bu yazımızda doğal kıllı tıraş fırçalarının kullanımı hakkında unutulan püf noktalara değineceğiz. Doğal kıllı derken, sentetik kıl haricindeki hayvan kılı fırçalardan bahsediyoruz. Mühle’de iki çeşit doğal kıllı fırça vardır: Domuz kılı ve porsuk kılı.

Doğal kıllı fırçaların tercih nedenleri arasında ilki, organik bir kılın ısı tutma kabiliyetidir. Eğer fırça kılınız iyi ısı tutuyorsa, bu sıcak köpüğü yüzünüzde etkili şekilde hissedeceğiniz anlamına gelir. Sıcak köpükten vazgeçemiyor musunuz? O halde doğal kıllı bir tıraş fırçası edinmelisiniz. Doğal kıllı tıraş fırçalarının tercih sebeplerinden diğerleri ise- kıl tipine bağlı olarak değişmekle beraber – su tutması, yumuşaklığı, masaj etkisi gibi faktörler olarak bilinir.

Mühle Porsuk Tıraş Fırçaları

Mühle Porsuk Tıraş Fırçaları

Mühle porsuk tıraş fırçası olarak üç seçenek sunar:

- Boz Porsuk (Silvertip Bagder): En iyi ısı ve su tutma kabiliyetine sahip, en nadir bulunan ve kıymetli kıl tipidir. Yüzde köpürtme yapacaksanız, yumuşak bir kıl istiyorsanız, hassas bir cildiniz varsa, ben en iyisini alacağım diyorsanız, size göredir. Tüm çeşitleri ayrıca buraya tıklayarak inceleyebilirsiniz.

- İnce Porsuk (Fine Badger): Orta seviye ısı ve su tutma kabiliyetine sahip, Mühle’de sadece bazı tıraş setlerinde yer alan kıl tipidir.

- Saf Porsuk (Pure Bagder): Daha ekonomik porsuk grubu olarak bilinen, Mühle’de orta seviye fırça ve setlerde en yaygın kullanılan, fiyat/performans kıl tipidir. Isı ve su tutma kabiliyeti orta seviyede olup, boz porsuğa göre biraz daha sert bir yapısı vardır. Cildiniz çok hassas ise (ancak gerçekten çok hassas ise), yüzde değil tasta köpürtme önerdiğimiz bir kıl tipidir. Tüm çeşitleri ayrıca buraya tıklayarak inceleyebilirsiniz.


Nom Porsuk ve Domuz Kılı Tıraş Fırçaları

Nom, Mühle fabrikasında yapılan, söylenen kıl tipine sahip, aynı kalitedeki uygun fiyatlı fırça grubudur. Uygun fiyatlı olmasının sebebi, saplarının plastik ya da uygun fiyatlı ahşaptan yapılmasıdır.

Nom Porsuk ve Domuz Kılı Tıraş Fırçaları

Nom grubu iki farklı doğal kıl seçeneği sunar:

- Saf porsuk (Pure Bagder): Mühle fırçaları ile aynı kıl tipidir, 21 mm düğüm çapına sahiptir. Tek farkı, sap materyalidir.

- Domuz kılı: Sadece nom serisinde bulunur. Domuz fırçalar, ısı canavarı olarak bilinir. Uygun fiyata sahip, dayanıklı bir kıl tipidir. Tüm çeşitleri buraya tıklayarak inceleyebilirsiniz.

Tıraş Fırçası Kullanımında Püf Noktalar 

Porsuk Kıllı Tıraş Fırçası Kullanımında Püf Noktalar

Ön Yumuşatma:

Hayvan kılı fırçaların kullanımında sentetiklerden en belirgin fark, ön hazırlıktır. Porsuk fırçalar, kullanımdan önce, kılların tamamı ve dipleri dahil ılık suyun içinde bekletilerek yumuşatılmalıdır. Eğer bu yumuşatmayı yapmadan köpük üretmeye başlarsanız, fırça kılları ideal bir köpük yapamayacak, üstüne bir de kırılacak veya dökülecektir.

Yumuşatma yaparken unutulan ya da göz ardı edilen bir diğer konu da suyun sıcaklığıdır. Kaynar su, fırça dibindeki epoksiyi bozar. Aynı zamanda kılları deforme eder. Hayvan kılı organik bir kıldır, kaynar su ile muhatap edilmemelidir. Fırça dibindeki epoksinin bozulması, fırça başlığının, kıllarının çıkması ve anormal dökülmesine yol açar.

“Başta kaynar su ile başlıyorum çünkü tıraş sonuna kadar zaten ılıyor.” Hayır, tavsiye etmiyoruz.

Fırçanın önden yumuşatılması kadar, su sıcaklığı da önemlidir. Altın kural: Elinizin değemeyeceği sıcaklıktaki su ile fırçanızı muhatap etmeyiniz.

Porsuk Kıllı Tıraş Fırçası Kullanımında Püf Noktalar

Yükleme:

Ön yumuşatmadan sonra, fırçanızın suyunu hafifçe silkerek, biraz da suyuyla birlikte yüklemeye başlayın. Bu şekilde birkaç denemede, ideal köpük kıvamına ne kadar su ile eriştiğinizi anlayacak, zamanla daha kısa sürede çok iyi köpükler almaya başlayacaksınız.

Genelde fırçanın suyunun tamamı silkelenir ve ürün üzerinde köpürtmeye başlanarak sonradan su eklenir. Ancak biz fırçanın olan suyuyla ürüne temas edip, suludan kuruya giderek köpük yapmayı çok daha pratik buluyoruz. Fırçanızın suyunu tam silkelemeden, “sulu sulu” sabun ya da krem üzerinde köpürtmeye başlayın. Kısa sürede güzel bir köpük elde edeceğinizi göreceksiniz.

Yükleme yaparken, fırçaya anormal baskı uygulamak, kıl diplerini zorlayacaktır. Kılların fırça dibine bir yapıştırıcı ile tutturulduğunu unutmamamız gerekir. Yükleme yaparken fırçanıza fazla baskı uygulamanızın, daha iyi köpük yapmanıza pozitif etkisi yoktur. El refleksinize dikkat etmeniz, kontrolsüz güç uygulamamanız önemlidir.

Uygulama:

Porsuk kılları genel olarak hem tasta hem de yüzde köpürtme için uygundur. Herkesin cilt tipi elbette birbirinden farklıdır. Uygularken, fırça kıllarının masaj etkisinden mutlu musunuz? Devam edin. Hafif çizilme mi hissediyorsunuz? Sürecin çoğunu tasta, azını yüzde geçirin. Yüzde ise, dairesel hareketler yerine aşağı yukarı (badana yapar gibi) hareketler deneyin.

Doğrudan yüze uygulamalarda da (ör: tıraş kreminin doğrudan yüze uygulandığı anlar gibi) ön yumuşatma yapmak gerektiğini lütfen unutmayın.

Temizleme:

Tıraş fırçaları çok iyi durulanmalıdır. Kıl tipinden bağımsız bu kural, tıraş fırçanızı uzun süre kullanabilmeniz için her durumda geçerlidir.

Fırçanızın kıllarını çok iyi açarak, akan suyun altında her yönden durulamak çok önemlidir. Aksi takdirde fırça kıllarının dibinde birikme olacak, fırçanız bir süre sonra anormal şekilde kıl dökmeye başlayacaktır. Ne yazık ki bu durum kullanıcı hatası kapsamında değerlendirilmektedir ve fırçayı onarmak anlamında yapılacak bir şey yoktur.

Porsuk kıllar arasında özellikle boz porsuk çeşidi lüks kıllar olarak bilinir. Daha çok para ödediğimiz ürünlerin dayanıklılığının daha yüksek olacağını düşünürüz. Tıraş fırçası için bu her zaman böyle değildir. Boz porsuk kılları hassas kıllardır. Hassas kıllar ise daha fazla özen ve dikkat ister. Bu nedenle, özellikle boz porsuk kıl tipi için bahsettiğimiz tüm bu adımlar daha da önem taşır. Bu kıl tipi, darbeye, kaynar suya, iyi durulanmamaya karşı daha az tolerans gösterir.

Domuz Kılı Tıraş Fırçası Kullanımında Püf Noktalar

Domuz kıllı fırçalar, ilk alındığında sertliğiyle dikkat çeker. Bu kıl tipi, zamanla yumuşar ve uçları çatallanarak açılır. Buna rodajlama denir. (Rodajlama konusunda detaylı bilgi için bkz: Yeni Bir Tıraş Fırçasının İlk Tıraş Öncesi Hazırlığı)

Domuz Kılı Tıraş Fırçası Kullanımında Püf Noktalar

Domuz kıllı tıraş fırçalarını ister ilk kullanımdan önce bir hafta kadar rodajlama yapabilir, isterseniz de süreci akışına bırakarak zamanla rodajlanmasına izin verebilirsiniz. Yaklaşık 30 kullanımdan sonra, fırça kılları açılacak ve yumuşayacaktır.

İlk kullanımdan önce, bu fırçaların içindeki siyah kılların temizlenmesini öneririz. Çok yüksek miktarda olmayan bu siyah kıllar, çatallanmadığı ve yumuşamadığından, rahatsızlık yaratmaması adına dipten kesilmesi faydalıdır.

Domuz kılı tıraş fırçalarının masaj etkisi yüksektir. Eğer masaj etkisinden hoşlanıyorsanız, mutlaka bir nom fırça edinmenizi tavsiye ederiz.

Ayrıca domuz kılı sıcak su sevdiğinden, kış aylarında çok keyiflidir. Isı tutma kabiliyeti gerçekten çok iyidir.

Rodajlamayı ve bu kıl tipinin kullandıkça açılacağını artık biliyorsak, ön yumuşatmaya geçebiliriz.

Ön yumuşatma:

Aynı porsuk kılı gibi, domuz kılı fırçalar da ön yumuşatma gerektirir. Yarım dakika kadar, diplere kadar tüm kılın ılık su içinde yumuşayarak yüklemeye hazır hale gelmesi gerekir.

Yükleme ve uygulama:

Domuz kılı fırçalar, sertliği itibariyle genelde tasta köpürtme için kullanılır. Eğer, ben bu fırçaların masaj etkisinden çok memnunum diyorsanız, yüzde köpürtmeyi de deneyebilirsiniz.

Uygulamada da aynı şekilde, anormal güç uygulamamak, fırçayı fazla bastırmamak gibi püf noktalar domuz kılı fırçalar için de geçerlidir.

Temizleme:

Domuz kılı fırçaların da dipleri, tıpkı diğerleri gibi iyi durulanmalı ve havadar bir ortamda kurumaya bırakılmalıdır. Düğümüne bağlı olarak değişmekle birlikte, domuz fırçalar, porsuktan daha yavaş kururlar.

RELATED ARTICLES