ISLAK TIRAŞTA ERKEKLERDEN DUYULAN EN YAYGIN ŞİKAYETLER

ISLAK TIRAŞTA ERKEKLERDEN DUYULAN EN YAYGIN ŞİKAYETLER - Mühle Tıraş Kültürü

Islak Tıraşta Erkeklerden Duyulan En Yaygın Şikayetler

Islak tıraşın bir erkek için ne kadar özel ve keyifli bir eylem olduğundan sürekli bahsediyoruz. Peki, neden bazı erkeklere bu hiç inandırıcı gelmiyor? Bu yazımızda, erkeklerin tıraş olurken en sık şikayet ettiği konulardan ve bunların nasıl önleneceğinden bahsedeceğiz. Tıraş sonrası tahriş, kızarıklık, yakın tıraş alamamak en sık karşılaşılan şikayetlerden bir kaçı… Yaygın tıraş problemleri ve bunları önlemek için püf noktalarını okuyun.

1- Tıraş Sonrası Tahriş – Tıraş Sonrası Kızarıklık

En sık karşılaşılan problem tıraş sonrası tahriş veya tıraş sonrası kızarıklık. Neden bunu yaşadığımızı ve nasıl önleyeceğimizi konuşalım:

  • Ön hazırlıksız tıraş olmak: Keyifli ve sorunsuz bir tıraşın olmazsa olmazı ön hazırlıktır. Tıraş öncesinde cilt ve sakallar doğru şekilde yumuşatılmalıdır. Ön hazırlık sürecinde doğru ürünlerle yumuşatılan sakalların bünyesine su yüklenir. Bu sayede sakallar yumuşar ve çok daha kolay kesilir. Kuru ve hazırlıksız bir cildi tıraş etmeye kalkarsanız, yüksek ihtimalle size reaksiyon verecektir. Bu yüzden cildinizi ve sakallarınızı tıraş öncesinde yumuşatmak ve tıraşa hazırlamak, sorunsuz bir tıraşın ilk şartıdır. Hassas cilde sahip erkekler daha yoğun bir ön hazırlığa ihtiyaç duyuyorsa, duş sonrası sıcak havlu uygulamasını deneyebilirler.

Doğru bir ön hazırlığın 2 püf noktası:

  1. Tıraş öncesi hazırlıkta sadece tıraş kremi ya da tıraş sabunundan elde edilen köpük cilde sürülmelidir. Hazır jel ya da köpükleri tavsiye etmeyiz. (Nedeni hakkında daha detaylı bilgi için tıklayın: Tıraş Köpüğü mü Tıraş Kremi mi? )
  2. Tıraş öncesi cildinizi mutlaka tıraş fırçası ile hazırlayın. Tıraş fırçası cildi ve gözenekleri temizler, sakalları kaldırarak en doğru şekilde tıraşa hazırlar. (Tıraş fırçasının katkıları hakkında daha detaylı bilgi için tıklayın: Neden Tıraş Fırçası? )
tıraş sabunu
      • Fazla baskı uygulamak: Tıraşta en sık yapılan hatalardan biridir. Öncelikle ideal bir tıraş bıçağı ya da tıraş makinesi, kendi ağırlığı ile tıraş etmelidir. Baskı uygulamanıza gerek olmamalıdır. Kartuşlu tıraş makinelerinin jiletleri, ciltten uzakta durur. Sık veya sert sakallı erkekler, kartuşlu bıçaklar yeterli gelmediğinde baskı uygulayarak daha yakın tıraş almaya çalışırlar. Bu esnada cildin üst tabakası da kazındığından, cilt kendini yenilemek isterken duruma tahriş ile karşılık verir. Klasik tıraş makineleri, kartuşlu tıraş bıçaklarından daha yakın tıraş verdiğinden, bastırma alışkanlığı atılamadığında benzer sıkıntılar yaşanır. Tıraş olurken, makineyi ya da bıçağı cildinize bastırmamalısınız. Eğer tıraş bıçağınızı bastırarak tıraş olmaya alışmışsanız, size yeterli gelmiyor olabilir. Bu durumda kendi ağırlığı ile daha yakın tıraş veren klasik tıraş makinelerini denemenizi öneririz. Bastırma alışkanlığı, istemediğimiz sonuçlar doğuran, cilt üzerinde hasara neden olan bir alışkanlıktır.
      • Sakal çıkış yönünün tersine tıraş: Hangi tıraş bıçağı ya da makinesini kullanıyor olursanız olun, tıraşa başlarken ilk perdeyi sakal çıkış yönü ile aynı yönde olmanızı öneririz. Bunun ne anlama geldiğini bilmek için öncelikle yüzümüzü tanımalıyız ( Lütfen bu yazıyı okuyun: Sakal Haritası Nasıl Çıkarılır? ) . Sakal çıkış yönlerini farkında olarak, bilinçli olunan bir tıraş ile tıraş sonrası tahriş önlenebilir. Sakal çıkış yönleri bilinmeden, özellikle kıl çıkış yönünün tersine yapılan vuruşlar tıraş sonrası tahrişe neden olur. Eğer yatık kıllara sahipseniz ve cildinizin bazı bölgelerinde tersinden tıraş olmak zorunda kalıyorsanız, bunu mutlaka iyi bir ön hazırlığın ardından ikinci veya üçüncü perdede yapmanızı öneririz. Özellikle bu durumlarda sizin için doğru tıraş makinesini kullanmanız da önemlidir. Aralıklı (haftada 2-3 kere) tıraş oluyor ve uzun sakallarınızı tıraş ediyorsanız, bunun için en doğru makineler olan açık taraklı tıraş makinelerini deneyimlemenizi öneririz. Daha yakın bir tıraş alabilir, daha az vuruşla daha temiz sonuçlar elde edebilirsiniz.
      tıraş bıçağı
      • Kartuşlu tıraş bıçakları: Kartuşlu tıraş bıçakları, birbirinden farklı açıda “yumuşak” kategoride sayılan birkaç jiletin, bir kasa içine üst üste yerleştirilmesi sonucunda tasarlanmıştır. Birçok erkek için işini iyi yaparken, birçok erkek için de probleme neden olabilmektedir. Bunun başlıca nedeni, jiletlerin ciltten uzakta ve yumuşak olması, sert ve sık sakallı erkeklerde yetersiz kalmasıdır. Daha iyi tıraş alacağımızı düşünerek cilde baskı uyguladığımızda, ciltte gerginlik yaratıp deriyi de beraberinde kazırız ve sonuç tahriştir. Ayrıca jiletler çabuk köreldiğinden ve jilet araları klasik tıraş makinelerine kıyasla daha kolay tıkandığından tıraşımız tahrişle sonuçlanır. Eğer kartuşlu tıraş bıçağınızın size yeterli gelmediğini hissediyorsanız, klasik tıraş makinelerini deneyimlemenizi öneririz.
      • Cildiniz için yanlış ürünler kullanmak: Bunu unutmamak gerekir: sorun tıraşta değil, kullandığımız ürünlerdedir. Tıraş bazı erkekler için tatsız bir zorunluluk, bazıları için ise günün en keyifli anıdır. Tıraşta kullandığımız ürünlerin bizim ihtiyaçlarımıza, cildimize uygun olması bu farkı belirleyen en önemli faktördür.
      1. Tıraş öncesinde hazır köpük ya da jeller kullanmak yerine, sakalları yumuşatan ve bünyesine su yükleyen doğru ıslak tıraş araçlarını kullanmalıyız: tıraş kremi & tıraş sabunu! ( Nedenini öğrenmek için tıklayın )
      2. Cildimizi tıraşa tıraş fırçası ile hazırlamak, tıraş konforuna ciddi bir katkı sağlar. Özellikle hassas cilde sahip ve iyi bir ön hazırlık ihtiyacında olan erkekler muhakkak bir tıraş fırçası edinmelidir. (Geleneksel Tıraşa Yeni Başlayanlar İçin Fırça Seçimi )
      tıraş fırçası
      1. Tıraş bıçağımız cildimiz ve sakallarımız için uygun olmalıdır. Eğer sık ve sert sakallı isek ve kullandığımız bıçak bizim için yeterli gelmiyorsa, hassas cilde sahipsek ve cildimiz bir anda vurulan birkaç jilet darbesinden hoşlanmıyorsa mutlaka kullandığımız ürünleri gözden geçirmeliyiz. Klasik tıraş makineleri, tek ve keskin bir jiletin doğrudan sakal ile temasına imkân tanıyan tasarımı sayesinde daha yakın bir tıraş verir. Çok jiletli kartuşlu tıraş bıçakları hassas ciltli erkeklerde soruna neden olabilir. Eğer aynı konulardan şikâyet ediyorsanız, cildinize klasik tıraş makineleri ile tanışma fırsatı verin.
      2. Kullandığınız tıraş bakım ürünlerindeki bileşenler, cildimiz için uygun değilse, cildimizin buna reaksiyon vermesi olasıdır. Özellikle hassas cilde sahip erkekler, içeriğinde yatıştırıcı bileşenlere sahip tıraş öncesi veya sonrası ürünleri tercih etmelidir. Tıraş bakım kozmetiği seçerken, temiz içeriğe sahip olan ve cilt için faydalı bileşenler içeren ürünler seçmek, tıraş sonrası tahriş ihtimalini minimize eder.
      erkek bakım ürünleri
        • Tıraş sonrası bakım adımını atlamak: Cilt, tıraş esnasında nem kaybeder. Aldığı jilet darbesine karşı yatıştırılmak ve kaybettiği nemi geri almak ister. Aynı zamanda tıraş esnasında açılan gözeneklerin kapanması, bakteri yerleşimini önlemek adına da önemlidir. Bu yüzden tıraş sonrası bakım aşamasının atlanması, tahrişe sebep olabilir. Buna ek olarak tıraş sonrası kullanılan ürünlerin yine sizin ihtiyacınıza yönelik olması gerekir. Tıraş sonrası tahriş yaşayan erkeklere tıraş balsamı kullanmalarını öneririz. Daha detaylı bilgi için yazımızı okuyabilirsiniz: Tıraş sonrası losyon mu balsam mı

          2- Yakın Tıraş Alamamak

          Sinekkaydı bir tıraş alamadığınız için, tıraş olduktan 1 gün sonra sanki olmamışçasına elinize batan sakallarınızdan şikâyetçi misiniz? Okuyun:

          • Kullanılan tıraş bıçağı: Eğer günlük tıraş oluyorsanız, sık ve sert sakallara sahipseniz ve sinekkaydı tıraş olamamaktan muzdarip iseniz, yeni arkadaşınıza merhaba deyin: klasik tıraş makinesi! Elektrikli tıraş makineleri veya kartuşlu tıraş bıçaklarından çok daha yakın ve temiz tıraş verirler. Çünkü sakalımızı kesmek için aslında tek ve keskin bir jilete ihtiyacımız vardır. Bu tek jilet, sakalımızla doğru açıda buluştuğunda başka hiçbir aletin veremeyeceği yakınlıkta tıraş elde ederiz. Yeterince yakın tıraş alamıyorsanız, kullandığınız tıraş bıçağı ya da elektrikli tıraş aletini mutlaka gözden geçirmenizi tavsiye ederiz. ( Jiletli tıraş makinelerinin kartuşlulardan farkı, çalışma prensibi hakkında daha detaylı bilgi için buraya tıklayın.)
          klasik tıraş makinesi
          • Yetersiz Ön Hazırlık: Yakın tıraşta da yine ön hazırlığın önemini vurgulamak gerekiyor. Eğer sakallarımızı gerektiği gibi yumuşatmaz ve kaldırmazsak, gerektiği gibi kesilmesini beklemek pek akıllıca olmaz. Suya doymuş, yumuşamış ve kaldırılmış ( tıraş fırçası ile) bir sakal, doğru tıraş makinesi ile buluştuğunda, oldukça sorunsuz ve sinekkaydı bir tıraş verir.
          • Yanlış Açı: Klasik tıraş makinelerini kullanırken, cilt ile temas edeceği doğru açı 30 derecedir. Eğer yanlış bir açı ile tıraş ediyorsak, jilet sakal ile buluşmadığı için kıllar kesilemeyebilir. Geleneksel ıslak tıraş, doğru teknikle uygulandığında kıyassız bir performans verir. Bu tekniğe alışmak pratik gerektirir. Bu yüzden eğer klasik bir tıraş makinesine sahip iseniz ve tıraş olurken bazı yerleri alamadığınızı hissediyorsanız, yeniden köpük sürerek ve açıyı değiştirerek tıraş olmayı deneyin.

          3- Tıraş Esnasındaki Kesikler

            Merak etmeyin, hepimize oluyor! Kazara oluşan kesiklerin yanı sıra, bu konuda söyleyeceklerimiz var.

            • Yanlış Teknik: Kesikler önlenebilir mi? Neden olduğunu bilirsek evet! Tıraş sırasında uzun ve hızlı vuruşlar yapmak, daha temiz bir tıraş alacağımızı sanırken aslında sorunlara neden oluyor. Bu sırada, tıraş bıçağının jiletleri arasına bol miktarda köpük ve kıl doluyor, çabuk tıkanan jilet kolayca atlama yapıp cildimizi kesebiliyor! Bunu önlemek için tıraş bıçağınızın tıkanıp tıkanmadığını iyi gözlemeli, ya da tıkanma probleminin neredeyse yaşanmadığı klasik tıraş makinelerine göz atmalısınız.
            • Kör jiletle tıraş olmak: Çoğu zaman, yetersiz kaldığı için aynı bölgeye birden fazla vuruş yapmak zorunda hissettiğimiz körelmiş tıraş bıçakları tahriş gibi kesiklere de neden oluyor. Tıraş bıçaklarının kartuşları vadesi dolduğunda mutlaka değiştirilmelidir. Tıraş bıçağı ya da makinenizin jileti, sakalınızı kesmeyip çekiyorsa değiştirme zamanı gelmiş demektir.
            cilt şapı

              Tıraş sırasında meydana gelen kesikler için mükemmel bir kanama durdurucu olan doğal cilt şaplarından mutlaka bir tane banyonuzda bulundurmalısınız. Cilt şapının ne işe yaradığı ve diğer mucizevi etkilerini öğrenmek istiyorsanız tıklayın: Herşeyiyle Doğal Cilt Şapı 

              RELATED ARTICLES