SAKAL HARİTASI NASIL ÇIKARILIR?

SAKAL HARİTASI NASIL ÇIKARILIR? - Mühle Tıraş Kültürü

Yazar: Cihan Keskin

Sakal haritası kısaca sakalların ne yöne doğru çıktığını tayin etmek demektir. Sakalların çıkış yönleri yüzün farklı bölgelerinde farklılık gösterir. Bu nedenle bu yönlerin tayini yüzümüzü tanımamıza, daha konforlu ve tahrişsiz tıraş olmamıza yardımcı olur. Geleneksel tıraşta en önemli detaylardan birisi sakalımızın çıkış yönünü bilerek buna göre tıraş olmaktır. Bu yazıda jileti yüze göre çekiş yönlerinden, bu yönleri nasıl tayin edeceğimizden ve bunun öneminden konuşacağız.

İçerik:

  1. Sakal Çıkış Yönlerine Göre Tıraş Türleri
  2. Sakal Haritası Çıkarma
  3. Neden Önemli

Sakal Çıkış Yönlerine Göre Tıraş Türleri

Sakal haritamızı çıkarmaya başlamadan Serdar Dikdik’in yazısında anlattığı gibi önce sakal çıkış yönlerine göre tıraş türlerini bilmemiz gerekir. Uluslararası terimlerde kabul görmüş, sakal yönüne göre çekişleri ifade eden çeşitli kısaltmaları inceleyelim. Resimlerdeki oklar, sakalın büyüme yönüne göre (aşağıya doğru büyüyen bir sakal) tıraş makinesiyle hangi yöne tıraş olacağımızı gösteriyor.

WTG: Sakal çıkış yönüyle aynı yönde demektir (with the grain). Sakalın büyüdüğü yönle aynı yönde olunan bir tıraş geçişi anlamına gelir.

XTG: Sakalın büyüdüğü yöne dik bir açıyla olunan bir tıraş geçişi anlamına gelir (across the grain).

ATG: Sakalların büyüdüğü yönün tersi yönde olunan bir tıraş geçişi anlamına gelir (against the grain).

SAKAL HARİTASI

Sakal Haritası Çıkarma

İyi ve tahrişsiz tıraş için yüzümüzü tanımamız çok önemli. Nadiren de olsa sakalı sürekli tek yöne çıkan insanlar olmakla birlikte sakal çıkış yönü normalde yüzün farklı noktalarında farklı yönlere doğrudur. Bir genelleme yapılamaz çünkü herkesin sakal haritası farklıdır ve kendine özeldir. Bu nedenle sakalınızı tıraş etmeye başladığınızda WTG olan tıraş şekliniz yüzünüzün başka yerinde bir anda ATG’ye dönüşerek tıraş keyfinizi sekteye uğratabilir. Böyle bir durum yaşamamak için sakalınızın çıkış yönlerinizi çok iyi bilmelisiniz. İlk başlarda bu belki sizin için zor olabilir. Bu nedenle aşağıdaki şablonu bastırmanızı ve elinize bir kalem almanızı öneriyorum. Tabi bu işleme başlamadan birkaç günlük sakalınızın olması en sağlıklısı olacaktır. Yeni çıkmaya başlayan sakalda yönü tayin etmekte zorlanabilirsiniz. Sakallarınız çok uzunsa, bu da doğru bir zaman değildir. Çünkü uzun sakal kıvrılmaya başlayabilir ve çıkış yönü konusunda sizi yanıltabilir.

Yüz Haritası

Başlayalım

  • Şablonu bastırdıysanız ve elinizde de kaleminiz varsa bundan sonra yapmanız gereken tek şey yüzünüze dokunmak.
  • Nasıl bir kedi severken tüylerin çıkış yönüne doğru seviyorsanız sakalınızın yönünü tayin ederken de aynısını yapmanız gerekiyor. Tüyleri tersten sevilen kedi nasıl kızarsa tersten alınan sakal da sizi aynı oranda rahatsız edebilir.
  • Elinizle şablonda gözüken her noktaya ayrı ayrı dokunarak çıkış yönünü oklarla işaretleyin. Eğer elle yönü anlamakta güçlük yaşıyorsanız ayna önünde değişik yönlerden pamuk sürterek pamuğu en çok yakalayan yönü bulun. Bu bölgede sakal çıkış yönünüz en çok pamuk yakalayan yönün tam tersi olacaktır.

İki perdelik olağan bir tıraşta benim tavsiyem tıraş makinesiyle birinci perdede WTG, ikinci perdede XTG olarak tıraş olunmasıdır. İstisnai durumlarda çok yakın tıraşa ihtiyaç duyduğunuzda dinlenmiş ciltte ATG tıraş uygulayarak çok yakın tıraş elde edebilirsiniz.

Neden Önemli?

Sakal haritamızı bilmek, sakallarımızı hangi yönde tıraş edeceğimizi bilmemizi sağlar. Bu da bize doğru, temiz ve tahrişsiz bir tıraş getirir. Sakalın çıkış yönü göreceğiniz üzere yüzün her yerinde aynı değildir. Ancak bu yönleri bilmeden yüzün her tarafında aynı yönde olunan tıraş, tahrişe, batığa, kıl dönmesine sebep olabilir.

Mesela erkekler bu cilt problemleriyle genelde boyun bölgesinde karşılaşırlar ve neyden kaynaklandığını anlayamazlar. Sakal haritanızı çıkarın, yüzünüzü iyi tanıyın. Bu yönlere göre makineyi hangi yöne vuracağınızı bilir halde tıraş olursanız, çok daha temiz ve konforlu bir tıraşı deneyimleyebilirsiniz.

Eğer bu konuda sorularınız ya da yaşadığınız sıkıntılar varsa yorum bırakarak paylaşabilirsiniz. Böylece sunacağımız çözümler diğer okuyuculara da katkı sağlamış olur.

RELATED ARTICLES