Neden Tıraş Fırçası?

Neden Tıraş Fırçası? - Mühle Tıraş Kültürü

Tıraş eylemi, bir bütün olarak algılanmadığında ve yanlış ürün/tekniklerle uygulandığında erkekler için tatsız bir rutine dönüşebiliyor. Tıraşta sık karşılaşılan tahriş, kızarıklık, kıl dönmesi, batık, yanma gibi problemler aslında doğru adım ve elementlerle iyileştirilebilir. Bunun için çok çaba sarf etmenize de gerek yok. Tıraşın ilk adımı hazırlıktır. Doğru ve iyi bir hazırlığın, bizi tıraş esnasında ve sonrasında karşılaşabileceğimiz muhtemel problemlerden büyük ölçüde koruduğunu artık biliyoruz. Tıraş deyince, çoğumuzun aklına önce kullandığımız tıraş bıçağı ya da tıraş makinesi geliyor. Ancak tıraşa yadsınamayacak katkısı bulunan bir diğer temel elementi unutuyoruz: tıraş fırçası. Bu yazımızda, neden tıraş fırçası kullanmalıyız ve önemi nedir bunlardan bahsedeceğiz.

Tıraş Fırçası Neden Önemlidir?

Islak tıraşın kuru tıraştan daha doğru bir tıraş şekli olduğunu, cildi yumuşatarak olması gerektiği gibi tıraşa hazırladığını biliyoruz. Peki, fırça kullanmanın ne faydası nedir? Neden tıraş fırçasına ihtiyaç duyarız? Avantajı var mıdır?

Tıraşta ilk adım ön hazırlıktır. İyi bir ön hazırlık, cildi ve sakalları yumuşatarak sakala su yükler. Su yüklenen sakal, yumuşar ve daha kolay kesilebilir.

Ön hazırlık aşamasında yüzümüzü ıslattıktan sonra cildimize tıraş kremi ya da tıraş sabunundan elde ettiğimiz köpüğü sürmeyi tavsiye ediyoruz. (Bkz: Tıraş jeli mi, tıraş kremi mi? ) Peki köpüğü neden elle sürmüyoruz da tıraş fırçasına ihtiyaç duyuyoruz? 

1. Hidrasyon 

Hazırlık aşamasında aslında yapılmak istenen, cildin ve sakalın bünyesine su yüklemektir. Bünyesine suyu alan sakal yumuşayarak gevşer ve daha rahat kesilerek konforlu bir tıraş sağlar. Yani sakalları yumuşatarak kaldırmak için aslında ihtiyacımız olan şey sudur. Fakat su, tek başına oldukça uçucu bir maddedir. Bu nedenle yüzümüzü suyla yıkamak, tıraşa hazırlık için yeterli değildir. Cildimiz yüzümüze temas eden sade suyu gereken miktarda bünyesine alamaz. İşte tıraş kremleri ya da tıraş sabunları, suyu cilde karşı tutmak ve stabilize etmek için tasarlanmış ürünlerdir. Ayrıca iyi bir tıraş kremi ya da tıraş sabunu kullanıyorsanız, içinde bulunan ekstra bileşenler sayesinde cildiniz yağlanarak jilet darbesine karşı daha da iyi korunur. 

Elde ettiğiniz köpüğü sakallarınıza uygulamak için iki yolunuz vardır: elleriniz ya da tıraş fırçası. Tıraş fırçası ile köpük elde etmek öncelikle daha ekonomiktir. Tıraş fırçası köpük yapmak için, elle olduğundan daha az ürüne ihtiyaç duyar. Daha az krem ya da sabunla, daha kısa sürede daha kalın bir köpük elde edersiniz. Elde edilen köpüğü yüze fırçayla uygulamak, köpüğün içindeki havayı azaltır ve bu da cildinizin daha erken kurumasını önler. Yumuşamış ve kalkmış bir sakalı tıraş etmek için daha az güç sarf edersiniz. Böylece daha rahat ve tahrişsiz bir tıraş alırsınız. Tıraş fırçası kullanmak, asıl amaç olan cildi ve sakalı yumuşatma işini daha etkili bir şekilde yaparak tıraşa hazırlanmanızı sağlar.

Tıraş Fırçası Ne İşe Yarar

2. Temizlik ve Peeling 

İyi bir ön hazırlığın aşamalarında tıraşa başlamadan önce yüzün temizlenmesinin iyi olacağını söyleriz. Çünkü akşamdan temizlenmiş ve yeni uyanmış olan cildimizin yüzeyinde bile toz ve kir bulunur. Jiletle sakal arasına geçebilecek her türlü deri, toz veya kir tıraş konforuna negatif yönde etki eder.

Tıraş fırçası, yapılan dairesel hareketlerle cildin gözeneklerini en mükemmel şekilde temizleyen bir araçtır. Cildi toz ve kirden arındırmasının yanında, yüzeyde bulunan ölü deriye nazikçe peeling (soyma) yaparak, sakalları mümkün olan en iyi şekilde tıraşa hazırlar. Bu sayede jilet, arada engel olmaksızın, yumuşamış ve kalkmış sakala doğrudan temas eder. Tıraş dışında konuya erkek cilt bakımı tarafından bakacak olursak, düzenli temizlenen bir cilt daha canlı durur ve elastikiyetini korur. Yani cilt bakım uzmanlarının “haftada 2 kere peeling” önerisini, geleneksel tıraş olarak ve tıraş fırçası kullanarak daha ekonomik ve etkili bir şekilde yapmanız mümkün! :)

3. Kıl Dönmesi veya Batığı Engelleme 

Kıl dönmesi veya batık, tıraşta karşılaşılan yaygın problemlerden bir kaçı. Neden olan faktörler çeşitlilik gösteriyor ancak doğru elementlerle doğru teknikleri kullandığımızda bu problemleri iyileştirebiliyoruz. (Bkz: Tıraş Problemleri)

Tıraş fırçası, sabun veya kremden elde edilen köpükle uygulandığında mükemmel şekilde kılları kaldırıyor (Hazır jellerin neden kılları kaldırmakta başarılı olmadığını öğrenmek için yazımızı okuyun: Tıraş jeli mi, tıraş kremi mi?). Ardından tekrar cildin altına girmeye meyilli kıllar, kaldırılarak tıraş edilmiş oluyor.

Batık ise, kıl ucu derinin altında kaldığında, kılın deri altında büyümesi anlamına geliyor. Batık sorunu genelde iyi hazırlanmayan sakalın, fazla derinden kesilmesi, ya da çoklu tıraş bıçaklarının çoklu kesimi sonucu kılın deri altına kaçmasından meydana geliyor. Bunu engellemek için doğru bir tıraş bıçağı ve doğru teknik çok kritik. 

Ayrıca tıraş fırçası, cildin üzerindeki ölü deriyi nazikçe soyduğundan, cildin altında büyümeye meyilli sakalların cilt yüzeyine çıkmasına yardımcı oluyor. Böylece olası batık veya kıl dönmesi problemlerinin önüne geçilebiliyor. Özellikle bu cilt problemlerini yaşayanların tıraş fırçası ile tıraş olması gerçekten önem arz ediyor.

Tıraş fırçası neden kullanılır?

Tıraş Fırçaları Hakkında Diğer Sorulanlar

 

a. Tıraş Köpüğünü Elle Uygulamak 

Fırça ile değil, elinizle tıraş köpüğü uyguladığınızda, sakallarınız cildinize değecek şekilde dâhil olmak üzere birkaç farklı yöne hareket eder. Yani bir taraftan kaldırırken bir taraftan yatırırsınız. 

Sakallarınızı ister istemez cilde yatırdığınızda, jiletle teması daha zorlaşacak bu da jileti yüzünüzde bastırmanıza sebep olacaktır. Bu durum tıraş sonrasında istenmeyen cilt problemlerine yol açar. (Bkz: Tıraş Problemleri)

Tıraş köpüğünün el ile uygulaması yapılabilir, ama sadece zorunda kaldığınızda bunu yapmanızı öneririz. Köpük yüze sürülürken, asıl amaç sakalların uyarılarak yumuşaması ve kaldırılmasıdır. Bunu en pratik ve en etkili sadece tıraş fırçasıyla yapabilirsiniz. Bu yüzden tıraş fırçası en az, kullanılan tıraş makinesi kadar önemlidir.

b. Tıraş Fırçası Kullanmak Hijyenik Bir Eylem Midir? 

Kullanıcı kitlemiz arasında belli bir kesim, bilinçli şekilde tıraş fırçası kullanmayı reddediyor. Nedenini sorduğumuzda ise “hijyenik olmadığı” yanıtını alıyoruz. Sohbetimizi biraz daha derinleştirdiğimizde ise, “tıraş fırçalarının hayvan kılından yapılmasının” onları rahatsız ettiğini anlayabiliyoruz. Sizce tıraş fırçası kullanmak hijyenik bir eylem midir? Yanıtınız hayır ise lütfen okuyun.

Öncelikle, cildimizin yüzeyinde gün içinde tahmin edemeyeceğimiz miktarda toz ve kir birikir. Toz ve kirin yanında zamanla oluşan ve atılması gereken ölü deri de bulunur. Reddemeyeceğimiz genel bir gerçek vardır ki cildimizi bu toz, kir ve ölü deriden arındırmalıyız.

Tıraş konusuna gelecek olursak, sakalların yumuşatılarak kaldırılması gerektiğini ve bunu tek başına suyla yapamadığımızı artık biliyoruz. Köpüğü elle sürmenin de yeterince etkili olamadığını, hatta bir yerde jiletin işini zorlaştırabildiğini de konuştuk. Şunu unutmamalıyız ki, jiletle sakal arasında var olan diğer tüm maddeler, jiletin performansını azaltmasına sebep olur. Bıçak daha erken tıkanır (sakal yerine deri kazıdığınızı mutlaka görmüşsünüzdür), jilet daha erken körelir ve bu da sizi farkında olmadan daha fazla bastırarak tıraş olmaya iter.

Tıraş fırçaları çeşitli hayvan kıllarından veya sentetik kıllardan yapılır. İlk alındığında, raf tozundan arındırmak için sabunla köpürterek yıkayabilirsiniz. Hayvan kılı sizi rahatsız ediyorsa, vegan kullanıcılar için tasarlanmış Fibre kıllı tıraş fırçalarımızı tercih edebilirsiniz.

Fibre sentetik kıllar bakteri barındırmadığından özellikle hijyen kaygısı olan kullanıcılarımız rahatlıkla kullanabilir. Tıraş öncesinde her fırça zaten önce suyla yumuşatılarak kullanılır. Sentetik fırçalarda buna aslında gerek yoktur ama eğer banyonuzda yine açıkta tozlandığından endişe ediyorsanız, basitçe ön yıkamadan sonra kullanabilirsiniz. 

Mühle’nin Black Fibre ve Silvertip Fibre olmak üzere iki çeşit sentetik kılı vardır. İkisi de tamamen vegan kullanıcılar için tasarlanmış, hayvan kılından rahatsızlık duyanlar için idealdir. Black Fibre orta performans özelliklerini taşırken, Silvertip Fibre Mühle’nin patentli buluşudur. En üst seviyede porsuk kılı özellikleriyle, hayvan kılı tercih etmeyen kullanıcıların vazgeçemediği bir tıraş fırçasıdır. Porsuk (ya da doğal) kılı tercih etmeyen ama profesyonel bir tıraş fırçasının sadece hayvan kılından olabileceği ön yargısına sahip çok sayıda kullanıcıyla karşılaştık. Onlara Silvertip Fibre fırçalarımızın çıkış noktasından ve performans özelliklerinden bahsettiğimizde ve bu fırçaları denediklerinde ön yargılarını yıkmayı başarabildik. Silvertip Fibre sentetik tıraş fırçalarının özelliklerini daha detaylı incelemek isterseniz, buraya tıklayabilirsiniz.

ÖZET

Sonuç olarak tıraş fırçası ne işe yarar? Cildi ve sakalları yumuşatır, ölü deriyi uzaklaştırır, batık ve kıl dönmesi gibi cilt problemlerini önlemeye yardımcı olur. Tıraş konforunun yanında, cildiniz için harika bir temizleme aracıdır. Bu yüzden düzenli geleneksel tıraş olan kişilerin cildinin elastikiyetini koruması ve canlı durması bir tesadüf değildir.

Elbette bunu söylemezsek olmaz: tıraş fırçası kullanmanın verdiği keyif de bambaşkadır. Yüzdeki masaj hissiyatı ve bu erkeksi ritüele kattığı keyfi denemenizi, tıraşınıza seviye atlatmak için muhakkak bir tıraş fırçası edinmenizi tavsiye ederiz.

 

İLGİNİ ÇEKEBİLECEK DİĞER YAZILAR:

Kişiye Özel Tıraş Fırçası Tavsiyeleri >>>

Geleneksel Tıraşa Yeni Başlayanlar İçin Fırça Seçimi >>>

Silvertip Fibre Tıraş Fırçaları >>>

 

RELATED ARTICLES